advertentie
  • kunst en cultuur
  • Schiedam

De Schiedamse Hoogstraat: van stadsmuren tot ondergoed

Bonbons, vis en patat, een aantal spullen die te koop waren op de Schiedamse Hoogstraat in het verre verleden. Om die geschiedenis te herbeleven organiseert Nico de Vries van de Historische Vereniging Schiedam op 14 juli een historische wandeling door de Hoogstraat.

Milou op ten Berg

door Milou op ten Berg

dinsdag 09 juli 2024 15:27

De wandeling begint aan de kant van de Koemarkt. “Wat veel mensen niet weten, is dat de Hoogstraat haar naam aan haar functie dankt; het is een soort dijk,” vertelt Nico terwijl hij naar een aflopend steegje wijst. Het was volgens de stadsgids door de eeuwen heen een drukbezochte straat. “Toen Schiedam nog stadsmuren had lag een belangrijke toegangspoort aan het begin van de Hoogstraat bij de Koemarkt.”

Hoogstraat 105 is zijn volgende stop. “Dit vind ik het mooiste winkelpand; de tegels zijn gemaakt bij de Porceleyne Fles in Delft.” De stadsgids vindt de Hoogstraat een leuke plek. “Er wordt veel gewerkt aan de Hoogstraat op dit moment. Tijden zijn veranderd, dus moeten we de winkelstraat anders gaan inrichten en daar is de gemeente nu goed mee bezig.”