advertentie
  • maatschappij
  • Schiedam

Schiedam eert verraden verzetsstrijders van de politie uit Tweede Wereldoorlog

Twaalf agenten, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet zaten en door een collega werden verraden, zullen worden geëerd. Onder hen bevindt zich Mari Hertog, de vader van Therese Hertog. Op 20 juli wordt Mari en zijn collega’s herdacht in de Grote- of Sint Janskerk van Schiedam.

Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

dinsdag 09 juli 2024 16:44

Voordat hij werd verraden, was Mari Hertog rechercheur, fotograaf en samen met enkele andere collega’s actief lid van het verzet. Maar op een noodlottige dag wordt zijn inzet hem fataal. Hij wordt verraden door een van zijn collega’s.

Therese, die toen thuis was, zag een man in uniform aan de deur staan. "Ik zat uit het raam te kijken en zei tegen mijn moeder dat er een man voor de deur stond," vertelt ze. Haar moeder besefte onmiddellijk dat de situatie ernstig was en haastte zich naar het politiebureau aan de Aleidastraat, maar kon niet voorkomen dat haar man werd meegenomen. Hij zou nooit meer terugkeren.

Jaren later ontdekte Therese dat haar vader naar het concentratiekamp Neuengamme was afgevoerd, waar hij uiteindelijk overleed. Samen met haar moeder bezocht ze ooit het kamp, waar ze enkele foto's van haar vader vonden.

Over deze tragische periode werd binnen het gezin zelden gesproken, tot Therese enkele weken geleden een e-mail ontving over de herdenking van haar vader en zijn collega's. "Eindelijk, er werd eindelijk eens aandacht aan geschonken," zegt Therese met een gevoel van erkenning en opluchting.