advertentie
  • politiek
  • Schiedam

Zorgen in Schiedamse gemeenteraad over miljoenentekort: ‘Dit gaat de Schiedammer voelen’

De Schiedamse gemeenteraad heeft de Zomernota aangenomen. Het is de eerste stap naar een reeks bezuinigingen die de gemeente moet doorvoeren om financiële tekorten aan te pakken. De gemeenteraadsleden kijken met gefronste wenkbrauwen naar de financieel zware jaren die Schiedam tegemoet gaat. “We moeten pijnlijke keuzes maken”, spreekt gemeenteraadslid Furkan Kondu Van DENK.

Zorgen in Schiedamse gemeenteraad over miljoenentekort: ‘Dit gaat de Schiedammer voelen’
Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

woensdag 10 juli 2024 01:19

De Zomernota is in Schiedam een voorloop op de begroting die tussen de burgemeesters en wethouders met de gemeenteraad wordt besproken. Binnen de Zomernota worden kaders meegegeven aan het college voor de begroting, van in dit geval 2025. In Schiedam behelst de Zomernota een bezuinigingspakket door een groot financieel tekort. De tekorten zijn ontstaan doordat de overheid stopt met een gedeelte van de financiering naar Nederlandse gemeentes. Aankomend jaar komt de gemeente Schiedam iets meer dan zes miljoen euro tekort. De jaren daarna loopt dit op tot rond de twintig miljoen euro.

Waar uiteindelijk het financiële mes ingaat wordt duidelijk tijdens de behandeling van de begroting richting het einde van dit jaar. Toch nam de VVD al wel een voorzet op een mogelijke bezuiniging. Een plan om extra steun voor raadsondersteuning te financieren zou moeten sneuvelen. Dit zou jaarlijks 120 duizend euro opleveren. “Niet passend”, noemt fractievoorzitter Tom Janssen van de VVD het plan voor de raadsondersteuning. Het voorstel van Janssen wordt aangenomen met zeventien stemmen voor en veertien tegen. 

‘Middelvinger uit Den Haag’

De oorzaak van de problemen liggen bij de Rijksoverheid vinden alle gemeenteraadsleden. “Problemen worden over de schutting gegooid”, vertelt fractievoorzitter Wijnand de Leeuw van de PvdA in zijn betoog. “Dit is een opgestoken middelvinger uit Den Haag”, vult fractievoorzitter John van Sliedregt van D66 aan. Unaniem dienen alle partijen een voorstel in waarin wordt opgeroepen aan de burgemeester en de wethouders om onder andere aan de Tweede Kamer te benadrukken dat de financiële steun vanuit het Rijk moet blijven. 

Toch is er tijdens de vergadering nog wel de ruimte om aan te geven waar naast de bezuinigingen juist wel aandacht, energie en mogelijk geld moet worden besteed. Onder andere taalachterstanden worden aangepakt door het inzetten van huiswerkbegeleiding en bijles op school. Ook wordt er een voorstel aangenomen om Schiedamse vrouwen die uit de vrouwenopvang komen binnen één dag een bijstandsuitkering te geven. Zodat deze vrouwen direct mee kunnen in de maatschappij.

De gemeenteraad stemt na het vergaderen in met de zomernota. Eensgezindheid is wat heerst onder de raadsleden, ziet Janssen van de VVD. Schiedammers zullen de impact van de bezuinigingen gaan voelen, erkennen de gemeenteraadsleden. Tijdens de behandeling van de begroting richting het einde van 2024 wordt duidelijk waar de klappen gaan vallen.