advertentie
  • politiek
  • maatschappij
  • Schiedam

Heftige aanvaring over hoofddoek tussen DENK en LOS

Een harde aanvaring tussen de politieke partijen DENK en Lokaal Onafhankelijk Schiedam (LOS) in de Schiedamse gemeenteraad. Fractievoorzitter Monique Rotteveel van LOS kwam in aanvaring met onder andere DENK over wat een echte Schiedammer is, het debatteren in meerdere talen en klederdracht. Gemeenteraadslid Seyda Dokgöz voelt zich gediscrimineerd. “Ik stond perplex.”

Heftige aanvaring over hoofddoek tussen DENK en LOS
Foto: gemeente Schiedam
Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

woensdag 10 juli 2024 16:29

De Schiedamse gemeenteraad debatteerde een avond lang over de zomernota en de financiële problemen die de gemeente te wachten staan. Tussen de zware gesprekken over bezuinigingen en waar het geld juist naartoe moet, ontstond de discussie tijdens het eerste betoog van Rotteveel.

“Laten we niet zover gaan dat de tijd daar komt dat wij in verschillende talen moeten debatteren en in verschillende klederdracht”, zegt Rotteveel. Een opgestoken hand van fractievoorzitter Kondu van DENK volgt. “Mevrouw Rotteveel heeft het over verschillende klederdracht, wat bedoelt zij daarmee?” Rotteveel antwoordt: “Ik bedoel daarmee dat we niet zover gaan dat we in verschillende talen en klederdracht moeten debateren, dat mag u zien met knipoog.” "Een knipoog naar?", vraagt Kondu. "Een knipoog naar u", zegt de fractievoorzitter van LOS.

‘Nog nooit zo gediscrimineerd gevoeld’

De fractievoorzitter van LOS vervolgt haar betoog en de discussie lijkt afgerond. Later in de vergadering spreekt Seyda Dokgöz, raadslid van DENK, ondanks het feit dat ze geen fractievoorzitter is. Ze draagt zelf een hoofddoek en voert het woord over een persoonlijk feit. “Ik heb mij in de afgelopen zes jaar dat ik hier raadslid ben nog nooit zo onderdrukt, ongemakkelijk en gediscrimineerd gevoeld als zojuist.”

“Het is onacceptabel dat een mederaadslid in dit huis suggereert dat er niet gedebatteerd mag worden in bepaalde klederdracht, met een knipoog naar mijn fractie”, vervolgt Dokgöz. “Heeft zij het over mijn hoofddoek die ik met trots draag? Als dat het geval is, vraag ik haar om daar onmiddellijk afstand van te nemen.” Aan het einde van haar betoog wordt er ondersteunend op de tafels geklopt door een groot gedeelte van de raadsleden.

Rotteveel reageert vervolgens op Dokgöz. “Als u zich aangesproken voelt voor uw hoofddoek zijn dat uw woorden, dat trekt u zich aan. Ik heb dat niet genoemd. Er wordt meteen gesproken over discriminatie. Ik ga over mijn eigen woorden. Ik vind zeker niet dat ik te ver ga. Ik benoemde feiten zoals ik ze denk te benoemen wat goed is voor mijn fractie en voor mijzelf.”

‘Eerder optreden’

Dokgöz vroeg ook aan burgemeester Harald Bergmann om op te treden. Bergmann reageerde aan het einde van de discussie op die vraag. “Het is goed dat wij een open debat met elkaar hebben en elkaar aanspreken op dingen die niet kunnen. Maar wees ook bewust wat u zegt en dat wij daar niet andere mee mogen, kunnen en willen kwetsen. Dat is voor ons allemaal.”

Verschillende partijen in de gemeenteraad geven aan blij te zijn met de ingreep van Bergmann. “Wij onderschrijven de reactie van de burgemeester”, zegt fractievoorzitter Tom Janssen van de VVD. Fractievoorzitter Yorick Haan van GroenLinks vindt dat er een heldere lijn is getrokken. Hij denkt daarbij wel dat de burgemeester in het vervolg harder zal ingrijpen. “De toespraak van de burgemeester was treffend, maar het had wel iets eerder gemogen”, vindt Yusuf Tuncer van het CDA.  Furkan Kondu van DENK is blij met de mogelijkheid tot persoonlijke inbreng voor gemeenteraadslid Dokgöz.

‘Niet over hoofddoek gehad’

Dokgöz  vindt het fijn dat er steun vanuit de gemeenteraad is gekomen op haar persoonlijke inbreng. “Tijdens de pauze kwamen veel raadsleden naar mij toe en ik kreeg veel appjes.” Furkan Kondu van DENK geeft aan dat hij niet wist wat hij hoorde toen Rotteveel haar uitspraak deed. “Ik vind het walgelijk en dit soort uitspraken horen niet thuis in de gemeenteraad van Schiedam.”

Rotteveel van LOS zegt dat zij er niet van gediend is als haar woorden worden verdraaid. “Mijn partij staat voor deze dingen. Ik heb het niet over een hoofddoek gehad en ik heb ook niet over DENK gesproken. Het had over een shawl, keppel, of djellaba kunnen gaan.” Daarbij geeft het raadslid aan veel complimenten te hebben gehad over haar statement.

Andere partijen in de raad kijken verschillend naar wat er is gebeurd. GroenLinks noemt dat er in de raad geen plek is voor racisme. Het CDA vindt de reactie niet passen bij een politieke partij.