advertentie
  • politiek
  • sport en bewegen
  • Vlaardingen

Drie ton nodig voor verder onderzoek naar locatie zwembad en atletiekbaan

De Broekpolder moet nog even wachten op duidelijkheid. De gemeente Vlaardingen wil verder onderzoek doen naar nieuwe locaties voor het zwembad en de atletiekbaan. Voor dit onderzoek vraagt de wethouder een bedrag van 300.000 euro aan de gemeenteraad. Het definitieve besluit over de nieuwe locaties zal nog meer dan een jaar op zich laten wachten.

foto: Twee
foto: Twee
Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

woensdag 10 juli 2024 17:55

Eind maart deed het nieuws over de zoektocht naar een nieuwe locatie voor een Vlaardings zwembad en een atletiekbaan voor AV Fortuna flink wat stof opwaaien. In de maanden daarna heeft de gemeente met betrokkenen gesproken. Hieruit wordt geconcludeerd dat er aanvullend onderzoek nodig is, met name op het gebied van bodem en milieu. Omgevingsdienst DCMR waarschuwt in een adviesrapport voor de slechte kwaliteit van de grond op sommige locaties.

Ook kwam oppositiepartij ONS.Vlaardingen in de tussentijd met een eigen initiatiefvoorstel. Zij vinden dat Vlaardingen te veel voetbalverenigingen heeft. Een fusie van DVO’32, CION en Deltasport, en de ruimte die daarbij vrij kan komen, kan volgens de partij een oplossing bieden. De gemeente vindt het geen gek idee en neemt het initiatief mee als variant in het komende onderzoek. Een voorwaarde hiervoor is dat de clubs voor het einde van 2024 een intentieverklaring moeten ondertekenen, waarin staat dat zij voor een fusie gaan.

Het onderzoek zal moeten worden afgerond in het voorjaar van 2025. Hieruit wil de gemeente een compleet plaatje maken waarin duidelijk wordt wat de financiële, ruimtelijke en inhoudelijke gevolgen zijn. Volgens de gemeente kan er vervolgens in het derde kwartaal van 2025 een definitief besluit worden genomen over de nieuwe locatie van het zwembad en de atletiekbaan.

De varianten

Uiteindelijk wil de gemeente vier varianten onderzoeken:

Variant 1 – De atletiekbaan komt op de huidige locatie van de Radio Modelvlieg Vereniging Vlaardingen (RMVV). Een binnen- en buitenzwembad zal dan gerealiseerd worden op de huidige locatie van de atletiekbaan achter de Polderpoort.

Variant 2 – De atletiekbaan komt op de huidige locatie van de RMVV. Een binnenzwembad zal dan worden gerealiseerd op de oostelijke hoek van het weiland van Die Flardingha Ruiters. Een buitenzwembad zou dan op de huidige locatie van de atletiekbaan, achter de Polderpoort, komen.

Variant 3 – De atletiekbaan wordt vernieuwd op de huidige locatie, achter de Polderpoort. Een binnen- en buitenzwembad zal dan gerealiseerd worden op de oostelijke hoek van het weiland van Die Flardingha Ruiters. Een extra stuk weiland zal in dat geval gerealiseerd worden op de huidige locatie van het gemeentedepot en de RMVV.

Variant 4 – Er wordt een fusie gerealiseerd tussen CION, Deltasport en DVO’32. Een atletiekbaan komt dan op één van de vrijgekomen terreinen: aan de Marathonweg (DVO’32) of in de Broekpolder aan de Kooikersweg (CION en Deltasport). Een binnen- en buitenzwembad zal dan gerealiseerd worden op de huidige locatie van de atletiekbaan achter de Polderpoort.

Na het zomerreces, in september, zal de gemeenteraad een besluit nemen over het verlenen van de 300.000 euro die nodig is voor het onderzoek.