advertentie
  • politiek
  • Vlaardingen

Vlaardingse gemeenteraad houdt de hand op de knip

De behandeling van de financiële stukken vlak voor de zomer is meestal een wedstrijd hardrijden tussen raadsleden. Dit jaar werd de race door de fracties van de gemeenteraad in Vlaardingen gereden met de handrem stevig aangetrokken. Vlaardingen staat er financieel niet slecht voor, maar door veel onzekerheid was het een voorzichtige vergadering.

foto: Twee
foto: Twee
Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

donderdag 11 juli 2024 22:28

Enkele partijen waren verbaasd over de magere Voorjaarsnota die Bart Bikkers, wethouder Financiën, presenteerde. “Wat nu voorligt hebben we nog nooit gezien”, aldus Wouter de Reus van ChristenUnie/SGP. Ook Arnout Hoekstra van de SP viel dit op. “Als je de inleiding en de bijlagen weghaalt houd je acht pagina’s over.” Vanwege de onzekerheid over geld vanuit het Rijk richting gemeenten kiest het college van burgemeester en wethouders ervoor om voorzichtig te zijn.

Deze voorzichtigheid kan op veel begrip rekenen uit de raad, van de coalitie tot aan de oppositie. Behandelingen van Voorjaarsnota’s lopen normaal gesproken over met tientallen voorstellen uit de gemeenteraad voor nieuw beleid. Vlaardingen hield het dit jaar uiteindelijk op maar vijf moties, waarvan er twee zijn aangenomen.

Prioriteiten

Toch had de oppositie wat punten om de wethouders scherp op aan te vallen. De voornaamste hiervan waren betogen over prioriteiten. “Volgens mij hebben we wel wat beters te doen dan een park maken op het Liesveldviaduct en rondrijden met een tegeltaxi”, aldus Arnout Hoekstra. Frans Hoogendijk van ONS.Vlaardingen sluit zich hierbij aan. “We hebben het gevoel dat landelijke hobby’s en prestigeprojecten de prioriteit hebben. De Vlaardingers moeten op één.”

Deze discussie komt vooral uit het tekort aan ambtenaren, waar de gemeente Vlaardingen nog steeds mee kampt. Mede hierdoor zijn afgelopen jaar een aantal dingen niet tot uitvoering gekomen. “9,5 miljoen aan voorgenomen beleid is niet uitgevoerd”, aldus Hoogendijk. Wethouder Bikkers nuanceert dit. “In 2021 en 2022 is in beide jaren meer dan twintig miljoen euro aan plannen niet uitgevoerd. Je zou dus kunnen zeggen dat we op de goede weg zijn.”

Vrij reizen voor ouderen

Het debat ontvlamde enigszins toen het ging over vrij reizen voor AOW-gerechtigden. Het onderwerp werd opgegooid door Desiree Jonkers-de Jong van het Algemeen Ouderen Verbond (AOV). “In 2017 werd een eerste voorstel om vrij reizen voor AOW-gerechtigden te realiseren aangenomen, maar nooit uitgevoerd. Dit hebben wij vorig jaar hersteld met een nieuw voorstel. Maar alsnog is er geen uitvoering. Het is bizar hoe het college hier keer op keer mee omgaat.”

De eerste reactie vanuit het college kwam van wethouder Bikkers. “Ik als wethouder Financiën kijk ik met een kritische blik naar álle uitgaven. Alles kunnen we heroverwegen.” Dit schoot bij vele raadsleden in het verkeerde keelgat en meerdere raadsleden vlogen naar de interruptiemicrofoon. Er werd getwijfeld aan de wettelijkheid, aangezien de wethouder een amendement verplicht moet uitvoeren.

Later gaf Jacky Silos, als wethouder Ouderenzorg, meer inzicht in de achtergrond. Ook trok ze het boetekleed aan. “Dat is niet goed gegaan. Er is gesproken en onderzoek gedaan hoe we het konden uitvoeren.” Uiteindelijk is uit deze gesprekken gebleken dat privacyregels in de AVG zorgen voor moeilijkheden. “De aanvraag komt binnen bij de gemeente, terwijl de inkomenstoets moet worden gedaan bij Stroomopwaarts. Ik had dat op dat moment moeten melden, dat betreur ik.”

Een motie van treunis, ingediend door Jonkers-de Jong, werd verworpen. Wel werd een ander voorstel aangenomen die de gemeenteraad actiever zal informeren over eerder aangenomen voorstellen. De wethouder stelt bezig te zijn met het vrij reizen voor AOW-gerechtigden, maar kan niet zeggen hoe lang dit zal duren.

Pas op de plaats

“Voer deze investeringen uit en wacht af waar het Rijk mee komt”, is de oproep van Jos van Rij van de Partij van de Arbeid. En dit is ook wat er zal gebeuren. De raad deelt de opvatting van het college om waakzaam te zijn en een pas op de plaats te maken. “We willen duidelijkheid, en het liefst gisteren”, aldus Wouter de Reus van ChristenUnie/SGP.

“We willen mensen niet onnodig blij maken met plannen die niet kunnen, maar ook niet onnodig bezorgd maken met bezuinigingen”, aldus wethouder Bikkers. “De komende maanden krijgen we meer duidelijkheid. We hebben pas zekerheid als het Rijk de portemonnee trekt.”