advertentie
  • Schiedam
  • politiek
  • natuur

Bomenkap Sint Liduinastraat voorlopig uitgesteld

Een volgepakte publieke tribune tijdens de Schiedamse gemeenteraad. Het zijn bewoners uit de Sint Liduinastraat in de Schiedam-West. Ze zijn boos dat er meer dan negentig bomen in de wijk worden gekapt voor een waterafvoeroplossing. Meerdere politieke partijen vroegen een actualiteitendebat aan om meer duidelijkheid te krijgen van Wethouder Buitenruimte Cemil Kahramanoğlu. Hij ziet dat de bewoners niet goed zijn meegenomen in het participatieproces. “We hebben steken laten vallen.”

Bomenkap Sint Liduinastraat voorlopig uitgesteld
Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

donderdag 11 juli 2024 23:35

De bomen kunnen volgens de gemeente niet blijven staan bij het realiseren van een oplossing tegen de wateroverlast. Voor de 94 bomen die gekapt worden, komen er 123 terug, liet de gemeente eerder weten. Toch stemde dit bewoners niet gerust. “Je weet niet wat je ervoor terugkrijgt. Je ziet dat dit ontzettend mooie grote bomen zijn”, vertelde bewoner Esmée van Doorn eerder voor de camera van Twee.

“Er moet duidelijkheid komen voor de bewoners”, vindt fractievoorzitter John van Sliedregt van D66. Andere raadsleden sluiten zich hierbij aan. Maarten Reuderink van de OuderenPartij Schiedam (OPS) vraagt zich af op welk moment de gemeente de bewoners zijn kwijtgeraakt. “Ze waren eerst positief over plannen in de straat.” 

“Het is alleen maar over de participatie gegaan”, legt een bezorgde bewoner uit. Ze vindt het jammer dat de raadsleden niet meer hebben gesproken over het behouden van de bomen.

‘Beeld van betonnen jungle is ontstaan’

Wethouder Kahramanoğlu steekt de hand in eigen boezem. “Het beeld van een betonnen jungle is ontstaan.” De wethouder geeft in zijn betoog aan dat een aanpassing aan de straat nodig is. “De straat staat bekend als de natte voeten straat.” De aanpassing in de straat moet dat probleem oplossen. Al maken bewoners zich hier zorgen over. Ze vragen zich na de raadsvergadering af of na het kappen van de bomen het probleem echt verholpen is. 

“Er komt extra beplanting en de groene sfeer gaan wij verbeteren”, vertelt Kahramanoğlu aan de raadsleden en de bewoners. Vanaf de publieke tribune klinkt een diepe zucht van één van de bewoners van de Sint Liduinastraat.

Bijeenkomst voor bewoners

De wethouder geeft aan het gesprek met de bewoners aan te willen gaan. Totdat de gesprekken met de bewoners en andere instanties zijn gevoerd worden de bomen niet gekapt, zegt hij toe aan de gemeenteraad. Ook doet Kahramanoğlu nog een handreiking. “Na de vergadering kunnen bewoners een afspraak met mij maken om een gesprek te voeren.” Ook blijkt dat er op woensdag 17 juli een bijeenkomst is waar de omwonenden worden bijgepraat.