advertentie
ADVERTORIAL

Rugzak als marketingmagneet? Het zou maar kunnen …

De Basic-Fit-rugzak. Niemand kan meer heen om deze modeaccessoires. Wat begon als een eenvoudige marketingstrategie is uitgegroeid tot een symbool van verbondenheid onder een diverse groep mensen. De rugzak, die wordt uitgedeeld aan iedereen die een jaarabonnement bij Basic-Fit afsluit, heeft ondertussen zijn weg gevonden naar meer dan 3 miljoen mensen in verschillende landen. Heb jij deze tas vandaag al op straat gezien?

Rugzak als marketingmagneet? Het zou maar kunnen …

Verbondenheid

Op het Mediaplein in Antwerpen-Centraal zie je mensen van allerlei achtergronden met dezelfde Basic-Fit rugzak. Van zakenmannen tot scholieren, iedereen lijkt dezelfde tas te dragen. Deze tas, eenvoudig in ontwerp, maar is door de opvallende oranje randen en het Basic-Fit-logo een herkenbaar mode-item geworden.

Marketing meesterzet

Volgens een erkend marketingexpert is de populariteit van deze ‘merk’ rugzak een droom die uitkomt voor veel merken. Het concept van merkextensie, waarbij klanten fungeren als ambassadeurs, is hier volledig tot bloei gekomen. Klanten dragen de rugzakken met trots, waardoor ze wandelende reclameborden voor Basic-Fit worden. Wat dit de keten kost? Vrijwel niets.

Psychologie erachter

Eén van de marketingprofessoren van de Vlerick Business School verklaart dat de waarden die Basic-Fit uitstraalt een grote rol spelen in de populariteit van de rugzak. Mensen willen anno 2024 graag laten zien dat ze iets doen en een gezonde levensstijl nastreven. Een sportieve rugzak dragen is een manier om dat te communiceren, een laptoptas van Nationale-Nederlanden zou wellicht dezelfde impact hebben. 

Een rugzak van McDonald's zou waarschijnlijk niet van dezelfde populariteit genieten; mensen willen niet geassocieerd worden met fastfood. Deze Basic-fit-tas lijkt in de maatschappij dezelfde impact te hebben als het dragen van bijvoorbeeld een Gymshark legging.

Praktisch

Naast de symbolische waarde is de rugzak ook praktisch en duurzaam. Hij is groot genoeg om veel spullen in mee te nemen en heeft verschillende vakjes voor organisatiegemak. Dit maakt de tas aantrekkelijk voor een breed publiek – zelfs voor mensen die geen lid meer zijn van Basic-Fit of nooit lid zijn geweest. Zo komt het ook weleens voor dat de tas wordt doorgegeven of verkocht, waardoor hij een tweede leven krijgt.

Jeroen Hofmans, een dakloze man, vertelt hoe hij de rugzak gebruikt om zijn bezittingen droog en veilig te houden. Dit toont aan hoe de rugzak alle lagen van de samenleving bereikt, van hipsters tot daklozen. 

Blijvende invloed

De rugzak van Basic-Fit heeft zodoende een impact gecreëerd die verder reikt dan alleen de sportwereld. Het succes van deze marketingstrategie ligt in het aanbieden van een kwalitatief en functioneel product dat mensen graag willen gebruiken. Dit leidt tot een grotere zichtbaarheid en een langere levensduur van de merknaam in het dagelijks leven van mensen.

De Basic-Fit-rugzak is een voorbeeld van hoe een eenvoudig marketingidee kan uitgroeien tot een cultureel fenomeen. Door in te spelen op zowel de praktische als symbolische behoeften van mensen, heeft deze middenklasse fitnessketen een product gecreëerd dat echt resoneert met een breed publiek. Dit is iets wat tegenwoordig vrij lastig is om te ontwikkelen, en al helemaal onmogelijk om (geforceerd) bij de consument erin te krijgen. 

Dit is een ADVERTORIAL