advertentie
  • Vlaardingen
  • rechtspraak

Vlaardingse amfetaminekok Ferry belandt in nachtelijk drugslabdrama

In een scène die zo uit de Netflix-serie 'Undercover' had kunnen komen, wordt de nietsvermoedende Vlaardingse Ferry midden in de nacht overvallen door een interventieteam van de politie. Hij wacht op dat moment in wat later een drugslab blijkt te zijn. De landelijke en regionale recherche houden deze operatie al maanden nauwlettend in de gaten. Vrijdag staat Ferry voor de rechtbank in Rotterdam, beschuldigd van het bereiden, verwerken en bezitten van amfetamine.

Bron: Twee
Bron: Twee
Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

vrijdag 12 juli 2024 16:32

Het begint allemaal als Ferry wordt benaderd voor een klus door oude bekenden uit zijn drugsverleden. Hij weigert, want de Vlaardinger leidt nu een keurig leven met een eigen servicebedrijf voor boten. Toch loopt het mis als ze vragen zijn bus te lenen voor een 'verhuisklus'. Als de bus tegen middernacht niet terug is, voelt Ferry nattigheid. Hij hoort dat ze nog druk bezig zijn en zijn hulp goed kunnen gebruiken. De Vlaardinger stemt ermee in om even te helpen met sjouwen zodat hij zijn bus terug kan nemen.

Bij aankomst bij een loods in Bleiswijk ziet Ferry mannen jerrycans met afval in een auto laden. Hij helpt hen, maar dan beweren ze de sleutel van een loods waar het afval heen moet, te zijn vergeten. Ferry blijft achter en stapelt alvast het drugsafval op. Terwijl de apparatuur in het lab nog draait en de productie doorgaat, valt plotseling de politie binnen. Ferry wordt gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij amfetamineproductie. "Ik ben erin geluisd, ik ben door een informant naar het lab gelokt," zegt hij verbijsterd.

Tip over amfetaminekok

In de maanden voorafgaand aan de politie-inval loopt er een onderzoek naar Ferry, genaamd Lava. Dit volgt op een tip van het Team Criminele Inlichtingen over een amfetaminekok uit Vlaardingen. Ferry wordt in die tijd één keer gezien op het terrein van het drugslab. Parallel aan deze observatie loopt een landelijke onderzoek gericht op de ontmanteling van drugslaboratoria in heel Nederland, waaronder die in Bleiswijk.

Volgens de officier van justitie (Ovj) is het dan ook niet gek dat Ferry in de gaten wordt gehouden; hij is immers een bekende uit de drugswereld. Zo is de Vlaardinger eerder veroordeeld voor betrokkenheid bij een amfetaminezaak en een hennepkwekerij. Volgens de Ovj versterkt deze vondst zijn beruchte reputatie. Zo zijn er volgens het OM honderden liters chemische grondstoffen aangetroffen in het lab, bestemd voor de productie en verwerking van drugs. “Het gaat hier om zeer gevaarlijke, verslavende stoffen en zware georganiseerde criminaliteit.” De officier vindt dat daar een onvoorwaardelijke gevangenisstraf bij hoort.

Geen eerlijk proces

De advocaat benadrukt dat, ondanks het strafblad van zijn cliënt, het OM te weinig onderzoek heeft gedaan om tot een veroordeling te komen. "Zo zijn er geen getuigenverhoren geweest en is er ook geen onderzoek gedaan naar DNA-sporen," stelt de advocaat. Bovendien begrijpt de advocaat niet dat het OM een onderzoek start op basis van een beschermd proces-verbaal dat voor niemand inzichtelijk is. Zonder deze duidelijkheid kan er volgens de advocaat geen sprake zijn van een eerlijk proces. Daarom vraagt hij om het OM niet ontvankelijk te verklaren en pleit hij voor een voorwaardelijke straf of een werkstraf met aftrek van het voorarrest.

De rechtbank gaat echter niet mee in de eisen van de advocaat. Ze stellen dat het belangrijkste vraagstuk is waarom Ferry die avond aanwezig was in het drugslab. Volgens de rechtbank is daar te weinig informatie over naar buiten gekomen en daarom vinden ze dat Ferry in voorlopige hechtenis moet blijven.

Wc-eend adviseert wc-eend

Toch heeft de advocaat hevige bezwaren. "Als u geen getuigen wilt horen, dan moet u uitgaan van de waarheid van mijn cliënt." De advocaat vindt dat het OM te veel vertrouwt op de zorgvuldigheid van de politie enkel omdat de politie zelf beweert zorgvuldig te werk te zijn gegaan. "WC-Eend adviseert WC-Eend. Als we het niet weten, kunt u niet eerlijk oordelen," aldus de advocaat.

De officier van justitie gaat hier niet in mee en een eist gevangenisstraf van 18 maanden met aftrek van het voorarrest. En betaling van de kosten voor het opruimen van het lab, uitkomende op een bedrag van 60.000 euro. De staat heeft 20 jaar de tijd om dat te innen.

De uitspraak in de zaak is over twee weken, op 26 juli.