advertentie
  • dieren
  • Vlaardingen

Imker rouwt om dood van 350 duizend bijen: 'We zijn hier ontsteld over'

In Vlaardingen zijn plotseling zeven bijenvolken – maar liefst 350 duizend bijen – gestorven. Stadsimker Alwine van Winsen heeft er geen woorden voor. "Het is een dag om te rouwen", vertelt zij in het programma Lunchbreak op Radio Rijnmond.

Imker rouwt om dood van 350 duizend bijen: 'We zijn hier ontsteld over'
Foto ter illustratie © Rijnmond
redactie

door redactie

vrijdag 12 juli 2024 17:02

De bijenvolken zitten dit seizoen op het hoogtepunt. Dat betekent volgens Van Winsen dat de dieren op hun grootst zijn. "De impact op de natuur is heel groot, de beestjes zijn hartstikke vlijtig en bestuiven ongelofelijk veel gewassen." Ze noemt het "vreselijk" dat de dieren dood zijn gegaan.

Het is onbekend waar en wanneer in Vlaardingen de bijen dood zijn gegaan. Van Winsen tast in het duister hoe de insecten zijn gestorven. "De bijen waren niet ziek, want in deze periode van het jaar controleer je iedere week. De bijen waren vorige week nog springlevend en kerngezond. Het kan eigenlijk geen ziekte of virus zijn", legt ze uit.

Gif

Waarschijnlijk heeft gif de bijen gedood. "Wij denken heel stellig dat het zo is", zegt Van Winsen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaat onderzoeken waaraan de bijen zijn overleden.

Van Winsen gaat maatregelen nemen, maar welke precies hangt af van de oorzaak van de bijensterfte. "De bijen staan daar al jaren. Dit is nog nooit gebeurd. We zijn hier ontsteld over. Als het blijkt dat in de omgeving driestig met gif aan de slag is gegaan, dan zouden we echt moeten kijken waar dat precies is. Op basis daarvan moeten we een beslissing nemen."

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond.