advertentie
  • 112
  • Schiedam

Brandweerploeg laat wagen midden op de weg achter

Een vreemd gezicht voor een hoop automobilisten zondagmiddag op de Churchillweg in Schiedam; een verlaten brandweerwagen stond op de rijbaan en er waren geen brandweermensen in de buurt te bekennen. Voor het achterlaten van de brandweerwagen was echter een goede reden: een andere spoedeisende melding elders, waar de bemanning naartoe was gegaan.

Brandweerploeg laat wagen midden op de weg achter
Foto en bron: Flashphoto
redactie

door redactie

zondag 14 juli 2024 19:27

De brandweer Schiedam beschikt over verschillende soorten voertuigen, waaronder deze tankautospuit, de standaard wagen voor allerlei soorten meldingen. Daarnaast beschikt elke kazerne in de regio ook over een specialisme en specialistische voertuigen. In de kazerne Schiedam staan onder ander ook een hoogwerker, maar ook een duikwagen voor waterongevallen.

Voor de tankautospuit en de duikwagen wordt gewerkt met zogenaamde springbemanning; dezelfde ploeg van 6 mensen bemant zowel de bluswagen (tankautospuit) als de duikwagen. In geval van een prio 1 melding (zwaailicht en sirene) zoals een woningbrand wordt de duikwagen achtergelaten in de kazerne en rijdt de gehele ploeg met de tankautospuit naar het incident. Maar in het geval van een melding met lagere prioriteit stapt één van de ploegleden in de duikwagen en rijdt hiermee achter de tankautospuit aan, voor het geval dat ze onderweg een melding met hogere prioriteit krijgen van een waterongeval.

Zo ook vanmiddag; om 17:52 uur werd de ploeg gealarmeerd voor een melding van een vreemde lucht op het Cornelia van Zantenplein in Schiedam. De tankautospuit ging onderweg, met de duikwagen die er achteraan reed. Nog voor aankomst bij het incident kreeg de ploeg een nieuwe "prio 1" melding; in De Lier was een auto in de sloot beland. De ploeg stopte onmiddellijk, stapte over in de duikwagen, en zij reden met zwaailicht en sirene naar De Lier. De tankautospuit bleef daarom achter op de plek toen de hogere prioriteit melding kwam. In dit geval was dat midden op de Churchillweg in Schiedam.

De ploeg van de kazerne Vlaardingen nam de melding van de vreemde lucht over, en zij passeerde enkele minuten later de achtergelaten wagen van de kazerne Schiedam, op weg naar het Cornelia van Zantenplein.

Uiteindelijk was de inzet van de Schiedamse brandweerduikers in De Lier niet nodig, waarna zij terug konden keren en hun voertuig weer op konden halen vanaf de Churchillweg.