advertentie
  • Vlaardingen
  • rechtspraak

Verdachte van brute overval Liesveld voorlopig vrijgelaten vanwege goed gedrag

Een juwelier in het Vlaardingse Liesveld wordt in de zomer van 2023 op brute wijze overvallen door een man uit Capelle aan den IJssel. Deze man (21) staat vandaag terecht bij de rechtbank van Rotterdam in Dordrecht, beschuldigd van poging tot doodslag, afpersing en poging tot zware mishandeling. Zijn advocaat pleit voor schorsing van de voorlopige hechtenis, wijzend op zijn leeftijd, de lange duur van de detentie en het behalen van meerdere diploma's in de gevangenis.

Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

maandag 15 juli 2024 15:58

Op 10 augustus stormt de verdachte de juwelier Winteridee binnen, gemaskerd en dreigend met een mes. Hij eist het goud uit de kluis en de vitrines. "Inhoud van de kluis nu, nu. Ik wil het goud uit de vitrines," schreeuwt hij. Tijdens de overval probeert het personeel zich te verzetten. Waarna de verdachte de vlucht in zet.  In zijn vluchtpoging raakt de overvaller een omstander met een mes, wat zwaar letsel veroorzaakt. De overvaller wordt uiteindelijk door omstanders overmeesterd en gearresteerd.

Uitgelachen om hbo

De advocaat van de verdachte erkent de ernst van de misdaad, maar benadrukt de noodzaak van een schorsing van de hechtenis. "Ik hoop dat u zijn jonge leeftijd niet uit het oog verliest; hij is een van de jongsten op de afdeling en zijn financiële situatie is nijpend — vastzitten kost geld en de reserves zijn bijna uitgeput," stelt de advocaat. De verdachte heeft tijdens zijn detentie een opleiding afgerond en volgens rapporten van de reclassering en het Pieter Baan Centrum is hij klaar om terug te keren naar de samenleving. Het Openbaar Ministerie verzet zich echter tegen de schorsing: ze vindt dat niet passen bij de ernst van het feit.

Aan het eind van de zitting uit de verdachte zijn zorgen over zijn toekomst: "Ik hoop dat u rekening houdt met mijn toekomstperspectieven. Deze situatie is zeer demotiverend. Ik zit tussen criminelen die een heel andere denkwijze hebben en word bijna uitgelachen omdat ik van het hbo kom. Ik wil mijn leven opbouwen. Mijn vriendin wil ook niet met een crimineel zijn, dat biedt geen vooruitzicht," aldus de verdachte.

Opschorting voorlopige hechtenis

De rechtbank heeft het pleidooi van de advocaat overgenomen en besluit de voorlopige hechtenis van de verdachte op te schorten tot de inhoudelijke behandeling op 11 oktober. De verdachte wordt aankomende woensdag vrijgelaten. De rechtbank ziet in dat de verdachte zich actief heeft ingezet om zijn leven te verbeteren; hij heeft een opleiding afgerond, goed samengewerkt met de reclassering en uit onderzoek van het Pieter Baan Centrum blijkt dat hij niet aan een stoornis lijdt. Hierdoor denkt de rechtbank dat de kans op herhaling klein is. Wel wordt van de verdachte verwacht dat hij zich strikt houdt aan de voorwaarden die de reclassering stelt.

“U moet dit zien als een kans. Gezien uw leeftijd en de tijd die u reeds heeft doorgebracht in hechtenis, ben ik benieuwd of het u zal lukken dit traject positief te doorlopen en aan de rechtbank te tonen wat u hebt bereikt,” zegt een van de rechters.

De volgende zitting vindt plaats op 11 oktober bij de rechtbank van Rotterdam, waarbij de mogelijkheid bestaat dat de verdachte opnieuw in detentie wordt geplaatst. Afhankelijk van de bevindingen en het oordeel tijdens de zitting.