advertentie
  • sport en bewegen
  • Schiedam
  • Vlaardingen

Fietsen, feesten en herdenken: Tour de Femmes in Schiedam en Vlaardingen

Je zou kunnen zeggen dat op 12 augustus, tijdens de Tour de Femmes, het wielrennen voor vrouwen weer een beetje thuiskomt. Dat geldt voor Vlaardingen in dit geval. Vanaf de dag voor het evenement is er een expositie te zien over de bekende Vlaardingse Connie Meijer. Zij won de Tour in 1984.

Dennis Koorevaar

door Dennis Koorevaar

dinsdag 16 juli 2024 15:48

Meer dan 150 vrouwelijke wielrenners komen tijdens de Tour de Femmes door Schiedam en Vlaardingen. De tour begint in Rotterdam en komt via de Horvathweg Schiedam binnen. Voordat de vrouwen over de Broersvest rijden, zijn er al verschillende activiteiten te doen op het Land van Belofte en het Stadserf, zo vertelt Kitty Buijtendijk, van het Centrum Management Schiedam. “Denk aan een terrasje met koffie, thee en limonade. Verder hebben we bijvoorbeeld fietsen bouwen voor de kinderen. En op het Stadserf kun je een echt parcours afleggen. Om 12.30 uur moet er gezwaaid worden, want we moeten de dames wel aanmoedigen.”

Thuiskomen in Vlaardingen

Ook in Vlaardingen hoef je je niet te vervelen. Op de zondag, voorafgaand aan de start, wordt er langs de Westlandseweg een spinningevent georganiseerd. Je kunt je daarvoor inschrijven. Met het event wordt geld opgehaald voor Stichting Vechten met de meiden. Een stichting die zich inzet om jonge meiden op het rechte pad te houden.

Op het stadsstrand kun je op de dagen daarna een expositie bekijken. Daar wordt de Vlaardingse wielerhistorie getoond. “Een belangrijk onderdeel is Connie Meijer”, vertelt Menno de Mol, van Vlaardingen Partners. “Zij was bij de eerste vrouwelijke Tour de France de winnaar van de gele trui. Helaas is zij vroeg overleden, maar ze heeft een mooie basis gelegd voor het vrouwenwielrennen.” Daarmee zou je volgens Menno kunnen zeggen dat het wielrennen weer thuiskomt in Vlaardingen.

Meer info over festiviteiten Schiedam: https://www.sdam.nl/uitagenda/event/fietsfeest-tour-de-france-femmes-2024