advertentie
  • Vlaardingen
  • maatschappij

Vlaardingse Joke (75) speelt met haar orgel de sterren van de hemel op meerdere festivals: ‘Hoe is het mogelijk?’

Met je orgel liedjes spelen en plaatsen op sociale media: wie had gedacht dat dat zo'n succes zou worden? Het blijkt grandioos aan te slaan bij een groot publiek, en de Vlaardingse Joke is inmiddels een Bekende Nederlander. Met haar orgel speelt ze op bekende festivals, zoals Zwarte Cross. "Ik ben 75, hoe is het mogelijk?!"

Joke danst mee met het publiek op Zwarte Cross.
Joke danst mee met het publiek op Zwarte Cross. | Foto: Omroep Gelderland
redactie

door redactie

vrijdag 19 juli 2024 10:06

Tegen Rijnmond zegt Joke verbaasd te zijn over haar eigen succes. "Het is bizar", zegt de 75-jarige Vlaardingse er kort en bondig over. Tijdens de coronacrisis begon Joke met het plaatsen van video's waarin ze orgel speelt. Inmiddels heeft ze op Instagram bijna 50.000 volgers en op TikTok ruim 35.000.

Van het ene naar het andere

Dat de muziekcarrière van Joke nu vleugels krijgt, vindt ze 'bijzonder'. "Zoveel jongeren willen een handtekening of selfie. Ik ben 75, hoe is het mogelijk? Ik kan geen stap nemen of ze willen een foto", zegt Joke in de uitzending van radio Rijnmond. Ze is net van het podium afgestapt op de Zwarte Cross, en zit alweer in de auto onderweg naar het volgende optreden.

"We gaan nu naar een gaybar om op te treden voor twintig minuten. Daarna gaan we weer terug naar de Zwarte Cross voor een tweede optreden", legt Joke uit. Het publiek ging bij het eerste optreden namelijk zo uit hun dak, dat de organisatie Joke spontaan vroeg om diezelfde avond nog terug te komen.

Gunfactor

Waarom Joke zo populair is? "Ik denk de gunfactor", vertelt ze. "Ik ben niet eens de beste orgelspeler. Er zijn veel betere spelers dan ik." Al het succes neemt ze daarom ook niet voor lief. "Vorig jaar had ik een ernstige bloedziekte en kon ik niet optreden. Nu ben ik gelukkig weer gezond verklaard."

Alle kansen die haar kant op komen grijpt ze dan ook met beide handen aan. "Het succes is wel even wennen, maar natuurlijk heel leuk. Ik geniet ervan. Er is niks mooiers dan muziek."

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.