advertentie
  • maatschappij
  • Schiedam
  • vervoer

Nieuwe bestemming Rotterdam The Hague Airport kan nog jaren duren

De Provincie Zuid-Holland heeft aangekondigd een onderzoek te starten naar welke bestemming geschikt zou kunnen zijn voor Rotterdam The Hague Airport. Dit betekent echter niet dat er op korte termijn veel zal veranderen. Experts waarschuwen dat het nog jaren kan duren.

Bron: Twee
Bron: Twee
Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

vrijdag 19 juli 2024 11:08

In de plannen zijn meerdere bestemmingen voorgesteld. De eerste optie is om het vliegveld te behouden, met aandacht voor het verduurzamen van de luchtvaart en het gebruik van drones. De andere opties gaan uit van sluiting van het vliegveld. Hierbij wordt onderzocht of het terrein kan worden omgevormd tot een woongebied, een natuur- of recreatiegebied, een bedrijventerrein of een combinatie van deze mogelijkheden.

Bewonersvertegenwoordiger Marcel Houtkamp staat redelijk neutraal tegenover de plannen, maar is ook kritisch: “Op zich goed, maar dat onderzoek duurt wel meer dan een jaar en het is niet de eerste keer dat er over dit soort plannen wordt nagedacht.” Hij benadrukt dat er veel partijen bij betrokken zijn en dat het daarom nog jaren kan duren voordat er iets verandert.

John Witjes, die meer dan dertig jaar met dit dossier bezig was, noemt het een prachtig initiatief, maar waarschuwt ook: “Het is een beetje mosterd na de maaltijd voor de huidige besluitvorming.” Hij verwijst hierbij naar de nieuwe vergunning die binnenkort aan het vliegveld zal worden verstrekt. “Die vergunning gaat er gewoon komen, dus je moet niet verwachten dat er de komende tien tot twintig jaar iets gaat veranderen.”

De lokale politiek hoopt dat dit onderzoek input kan geven voor de beslissing over het al dan niet verlenen van de vergunning. De politicus erkent echter dat ze haast moeten maken, omdat het anders inderdaad nog jaren kan duren. Maar Yorick Haan, de fractievoorzitter van GroenLinks, is optimistisch: “Ik heb goede hoop dat dat onderzoek resultaat zal opleveren dat in alle opzichten beter is voor de regio en dat er een mooie woonwijk gerealiseerd kan worden.”