advertentie
  • rechtspraak
  • Schiedam

Verwarde Schiedammer die met brandend huisraad gooide, had overdosis pillen geslikt

De Schiedammer die in april brandend huisraad naar buiten gooide, verkeerde onder invloed van medicijnen. Tijdens een korte zitting vertelde de 55-jarige verdachte dat hij een overdosis had geslikt “omdat ik hoopte er niet meer te zijn.” De man blijft voorlopig nog vastzitten.

Verwarde Schiedammer die met brandend huisraad gooide, had overdosis pillen geslikt
Foto: Twee
redactie

door redactie

maandag 22 juli 2024 13:42

Verdachte Wim van Z. heeft een roerig verleden gehad als crimineel en hooligan. Hij besloot twintig jaar geleden de criminaliteit achter zich te laten en liet zich dopen als Christen. Tijdens de zitting in Rotterdam op maandag verschijnt hij in Feyenoordshirt in de rechtszaal, de bijbel in de hand.

In het kort vertelt hij dat hij destijds niet meer wilde leven. Hij had petroleum gesprenkeld om eventueel aan te steken en zo te voorkomen dat de politie binnenkwam. Ook had hij de deur van de woning in de Huysmansstraat in Schiedam gebarricadeerd. Toen de straat was afgezet, heeft hij brandende voorwerpen naar buiten gegooid, waardoor enkele auto’s beschadigd raakten.

Het Openbaar Ministerie verdenkt hem ervan dat hij de binnenstormende politieman met hond iets wilde aandoen, maar dat ontkent Van Z. : “Ik had me opgesloten in een kamer. De politie stuurde de hond op mij af maar ik heb er echt geen petroleum naar gegooid.” Advocaat Verheuvel zegt dat de hond een camera droeg en dat op de beelden niet is te zien dat er met vloeistof is gegooid.

Volgens het OM is er wel sowieso ‘gevaar voor goederen en mensen’ geweest. “Er was veel petroleum in de woning en meneer had een aansteker. Dit had ook heel anders kunnen aflopen met al die woningen dicht op elkaar.”

Na zijn arrestatie is de Schiedammer tekeergegaan tegen de politie en verpleegkundigen op de spoedeisende hulp. Hij zou een verpleegkundige hebben geschopt en dreigende woorden hebben gesproken als ‘ik schiet je kop eraf.’

Advocaat Verheuvel heeft mediation voorgesteld tussen zijn cliënt en de politiemensen en verpleegkundigen. “Zij hebben hem gezien onder invloed van medicijnen. Ik zou willen dat ze hem zien zoals hij nu is en ik hem ook als advocaat heb leren kennen: een heel vriendelijk persoon.” Het OM gaat kijken of de slachtoffers openstaan voor mediation.

Wim van Z. hield zich de afgelopen jaren fanatiek bezig met zijn geloof en noemde zichzelf ‘hooligan for Christ’. Hij verwachtte het einde der tijden en zag om zich heen steeds tekenen dat de Apocalyps aanstaande was.

Van Z. is tijdens zijn detentie door een psycholoog en een psychiater onderzocht. Het rapport daarover verschijnt in augustus. Het is nog niet bekend wanneer de volgende zitting is, waarschijnlijk zal die nog niet inhoudelijk zijn.

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond.