advertentie
  • Schiedam
  • maatschappij

Schiedam herdenkt twaalf politiemannen na 80 jaar stilte

Twaalf Schiedamse politiemannen werden tijdens de Tweede Wereldoorlog afgevoerd naar verschillende Duitse concentratiekampen en keerden nooit meer terug. Niet eerder werd er aandacht besteed aan deze afschuwelijke gebeurtenis. Oud-politieagent Chiel Wilbrink bracht daar verandering in en organiseerde afgelopen zaterdag een herdenking in de Grote Kerk in Schiedam.

Hanna van Spijk

door Hanna van Spijk

maandag 22 juli 2024 19:34

Op 21 juli 1944, een dag na de aanslag op Hitler, luisterden de politieagenten in het hoofdbureau van de politie aan de Lange Nieuwstraat naar Radio Oranje. Een NSB-collega verraadde hen, waarna de Duitse Sicherheitsdienst (SD) binnenviel en de agenten arresteerde. Via Kamp Vught werden de agenten naar verschillende Duitse kampen gebracht, waar zij op diverse manieren om het leven kwamen. ‘Enkelen zijn overleden tijdens de zogenaamde dodenmars’, vertelt oud-politieagent Chiel Wilbrink. ‘Uitgeput en neergevallen.’

Bij veel nabestaanden leeft onbegrip over het feit dat er tachtig jaar lang geen aandacht is besteed aan de twaalf politiemannen. Chiel Wilbrink vond het tijd worden voor een herdenking en ging op onderzoek uit. Hij slaagde erin om verschillende nabestaanden op te sporen. Afgelopen zaterdag vond de herdenking plaats in de Grote Kerk in Schiedam, waarbij diverse nabestaanden aanwezig waren en hun dankbaarheid uitspraken.

De herdenking bestond uit toespraken van verschillende sprekers en werd muzikaal ondersteund door de Rotterdamse politieharmonie “Hermandad” en het Rotterdamse politie dameskoor “Proces Vocaal.” Regionale Eenheid chef Fred Westerbeke opende de herdenking, waarna een minuut stilte volgde. "De nabestaanden waren er zeer op gebrand dat er eindelijk aandacht aan besteed werd," benadrukt Wilbrink.