advertentie
  • sport en bewegen
  • Vlaardingen

Vlaardingen traint Olympiërs in warm westrijdbad tijdens koude oorlog

Midden jaren vijftig wordt Vlaardingen een belangrijke trainingslocatie voor Nederlandse watersporters die zich hebben gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van Melbourne in 1956. Op dat moment staat in Vlaardingen het enige verwarmde wedstrijdbad van Nederland, het Kolpabad. Echt veel hebben de sporters er niet aan.

Het Kolpabad was het enige zwembad in Nederland met een verwarmd 50 meter buitenbad. De foto is gemaakt in mei 1955, enkele maanden voordat het Nederlandse zwemteam in Vlaardingen neerstreek. Foto collectie Stadsarchief Vlaardingen, fotograaf onbekend.
Het Kolpabad was het enige zwembad in Nederland met een verwarmd 50 meter buitenbad. De foto is gemaakt in mei 1955, enkele maanden voordat het Nederlandse zwemteam in Vlaardingen neerstreek. Foto collectie Stadsarchief Vlaardingen, fotograaf onbekend.
Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

donderdag 25 juli 2024 14:56

Als in 1956 duidelijk wordt dat de Olympische Spelen in Melbourne plaatsvinden, neemt het Nederlands Olympisch Comité (NOCF) contact op met het Kolpabad in Vlaardingen met de vraag of de Nederlandse zwemmers en waterpoloërs daar mogen trainen. De directie van het Kolpabad geeft toestemming en al snel wemelt het in Vlaardingen van de atleten. Om de buitenbaan af te schermen, worden rieten matten geplaatst en boven het bad hangen straallampen om het water zo warm mogelijk te houden, zodat de sporters optimaal kunnen trainen.

Russische inval

Op de vooravond van de Spelen krijgen de sporters te horen dat Nederland zich heeft teruggetrokken uit de Olympische Spelen. De Nederlandse regering en het Olympisch Comité besluiten de Spelen te boycotten als reactie op de Russische inval in Hongarije. Ze vinden het niet gepast om deel te nemen aan een sportevenement, terwijl er een ernstige crisis gaande is.

De sporters die zich al in Melbourne bevinden, mogen niet meer deelnemen. Een van hen is de Vlaardingse Puck van Duyne-Brouwer. Ze vertelt dat de Olympische eretekens van hun jassen worden getrokken, dat ze niet meer naar de wedstrijden mogen kijken en dat ze het complex zo snel mogelijk moeten verlaten. Bij terugkeer in Nederland ontvangen de sporters boze brieven waarin ze ten onrechte worden uitgemaakt voor communisten. Hoewel de beslissing om niet deel te nemen buiten hun macht ligt.

Eerste verwarmde bad

De Olympische Spelen gaan uiteindelijk door zonder de deelname van Nederland en enkele andere landen die de Spelen boycotten. Wat aanvankelijk lijkt op een veelbelovende voorbereiding in Vlaardingen, eindigt in teleurstelling. Het Kolpabad, gebouwd in 1955, sluit in 1998 zijn deuren en wordt gesloopt om plaats te maken voor een woonwijk. Dit zwembad, dat ruim dertig jaar heeft bestaan, gaat de boeken in als het eerste verwarmde bad van Nederland waar werd getraind voor de Olympische Spelen van Melbourne.

Dit verhaal is gemaakt in samenwerking met het stadsarchief Vlaardingen.