advertentie
  • dieren
  • Schiedam
  • Vlaardingen
  • politiek

Aziatische hoornaar in je tuin? Provincie stopt bestrijding gebied onder A12

De provincie Zuid-Holland heeft aangekondigd te stoppen met het opruimen en opsporen van de Aziatische hoornaar in Schiedam en Vlaardingen. Dit betekent dat mensen die deze wesp tegenkomen, deze zelf moeten verwijderen of een particulier bedrijf moeten inschakelen.

Bron: Nederlandse bijenvereniging
Bron: Nederlandse bijenvereniging
Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

donderdag 25 juli 2024 13:37

Een woordvoerder van de provincie Zuid-Holland vertelt aan Twee dat ze stoppen met de opsporing en verwijdering van de Aziatische hoornaar onder de A12. Dit betekent dat in alle gemeenten die onder de snelweg liggen, geen actieve bestrijding of opsporing van de wesp wordt uitgevoerd, tenzij de gemeente een apart beleid hanteert.

De gemeente Schiedam laat in een schriftelijke reactie van januari weten, dat het beleid over de Aziatische hoornaar bij de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) ligt. Dit is de organisatie die voorheen verantwoordelijk was. Daarna namen de provincies het beleid over. Maar de provincie Zuid-Holland legt dus haar taken in het gebied onder de snelweg neer.

De gemeente Vlaardingen laat weten dat inwoners via de buitenlijn kunnen melden dat ze een nest hebben gezien. Afhankelijk van de situatie wordt er gezocht naar een oplossing.

Dweilen met kraan open

De provincie baseert deze beslissing op onderzoek van het EIS-Kenniscentrum Insecten. Uit dit onderzoek blijkt dat de Aziatische hoornaar geen bedreiging vormt voor de volksgezondheid en biodiversiteit. Een woordvoerder voegt daaraan toe dat het erg duur is om de nesten te laten verwijderen en dat de bestrijding moeilijk is als elke provincie een ander beleid hanteert. Daarom besluit de provincie om de bestrijding en opsporing onder de A12 neer te leggen. Daarboven zal de provincie proberen de uitbreiding te vertragen. "Het probleem gaat niet meer opgelost kunnen worden, het is dweilen met de kraan open," laat een woordvoerder weten.

Overgeleverd aan de hoornaar

De lokale imkervereniging maakt zich zorgen. "Het is een kastje naar de muur verhaal geworden. De provincie heeft de taak en verantwoordelijkheid overgenomen van de NVWA, maar nu laat de provincie haar verantwoordelijkheid een beetje liggen,” zegt Gert-Willem van Mourik, imker en lid van Taskforce Aziatische hoornaar Zuid-Holland. “ Het lijkt erop dat Zuid-Holland hetzelfde pad volgt als Zeeland. Als een provincie die eerst veel deed, maar nu de bestrijding heeft opgegeven, ondanks de landelijke richtlijn die ze hebben om de biodiversiteit te behouden. "Ja, ze hebben als taak om de biodiversiteit te waarborgen, maar doen dat vooral in Natura-2000 gebieden. Alles daarbuiten maken ze heel klein.”

De bestrijding en verwijdering werd voorheen gedaan door specialisten, maar nu moeten mensen die er eentje vinden, hem zelf verwijderen. Volgens Van Mourik kun je een speciaal bedrijf benaderen, maar er zijn er volgens de imker niet veel van, omdat niet veel bedrijven een licentie krijgen om de wesp te verwijderen. Ook zijn er veel vreemde of onbetrouwbare bedrijven actief. “Dus als dit wordt doorgezet, ben je straks overgeleverd aan de Aziatische hoornaar,” laat Van Mourik weten.