advertentie
  • kunst en cultuur
  • Schiedam

Wat zit er verborgen achter de deuren van het proveniershuis?

In het hart van Schiedam staat een groot en indrukwekkend monumentaal pand. In het midden bevindt zich een hofje met een groene binnentuin, omringd door tientallen poppenhuisjes. Helemaal achterin is tegenwoordig een restaurant gevestigd. Voordat het pand zijn huidige status kreeg, diende het als een huis voor zieken en gepensioneerden.

Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

vrijdag 26 juli 2024 12:01

Aan de Overschiesestraat in Schiedam, bevindt zich het oorspronkelijke leprozenhuis. Dit was een speciale medische instelling voor de behandeling van mensen met lepra. Patiënten met deze ziekte werden hier geïsoleerd van de rest van de gemeenschap, om verdere verspreiding van lepra te voorkomen.

Proveniers of kostkopers

Nadat de lepra was uitgebannen, kreeg het pand een nieuwe bestemming als proveniershuis. De bewoners, bekend als proveniers of kostkopers, kochten zich in en ontvingen levenslange kost en inwoning tegen een hoge vergoeding. Het geld van de bewoners werd in het achterhuis door regenten belegd om de kosten te kunnen dekken.

Toen in 1834 de laatste provenier overleed, kocht de gemeente het pand en gebruikte het als armenhuis voor de minderbedeelden in de stad. Later bood het jarenlang onderdak aan jongeren en kunstenaars. Tegenwoordig is het proveniershuis eigendom van de vereniging Hendrick de Keyser, die zich inzet voor het behoud van architectonische en historische huizen in Nederland. De huisjes zijn tot op de dag van vandaag bewoond.