advertentie
  • politiek
  • maatschappij
  • Schiedam

Bewoners Fabristraat zijn overbewoning spuugzat: ‘Zo kan het niet langer’

De bewoners van de Fabristraat luiden de noodklok. Ze zijn de overlast in Schiedam-West spuugzat, laten ze aan Twee weten. De buurtbewoners hebben samen al meerdere keren de gemeente om hulp gevraagd, maar tevergeefs. "De leefkwaliteit in deze wijk gaat achteruit en dat komt vooral door overbewoning en huisjesmelkers," zegt Eric Scheppers, die namens de buurt spreekt.

Milou op ten Berg

door Milou op ten Berg

vrijdag 26 juli 2024 14:35

Scheppers woont al sinds 1991 in de Fabristraat en zag de afgelopen jaren zijn buurt snel veranderen. "Het is verpauperd," zegt Scheppers. "Huizen worden verkocht en opgekocht door bedrijven die er kamers van maken. Het is wettelijk niet meer toegestaan, maar het gebeurt nog steeds." Volgens de buurtbewoner komen er elke week nieuwe gevallen bij.

Overbewoning treedt op wanneer te veel mensen in één woning wonen, wat veiligheids- of gezondheidsrisico's kan veroorzaken. Dit wordt beoordeeld door de gemeente, waarbij geen vaste normen gelden, maar gezond verstand wordt gebruikt. Bij ernstige gevallen kan de burgemeester ingrijpen en bewoners laten vertrekken om onmenselijke situaties te voorkomen.

Het 'verkameren' van grote panden is al langer een probleem in Schiedam. De gemeente heeft geprobeerd dit probleem in de wijken Nieuwland en Oost op te lossen met een opkoopbescherming. De gemeente laat aan Twee weten dat het effect van deze aanpak wordt geëvalueerd. Ook laat een woordvoerder weten dat de gemeenteraad hier elk jaar opnieuw een besluit over neemt. Opkoopbescherming voorkomt dat investeerders massaal woningen opkopen, zodat meer betaalbare koopwoningen beschikbaar blijven voor starters en middeninkomens.

Volgens Scheppers en andere buurtbewoners kan het zo niet langer. "De mensen die in de verkamerde panden gaan wonen, zorgen voor overlast. Er wordt drugs gedeald op straat en er vinden vechtpartijen plaats." De buurtbewoners hopen dat de gemeente de opkoopbescherming ook in West laat gelden. "Zonder dat zal hier niets veranderen."

De gemeente laat aan Twee weten op 22 augustus met de buurtbewoners in gesprek te gaan.