advertentie
  • maatschappij
  • Vlaardingen

Voorzitter Vlaardingse Stichting Spoetnik ontvangt Oekraïense Orde voor humanitaire inzet

Beja Kluiters-Albers, voorzitter van de Vlaardingse stichting Spoetnik, ontving op 27 juli in Kiev de Oekraïense Orde van Sint-Panteleimon. Deze prestigieuze onderscheiding wordt toegekend voor een langdurige inzet voor Oekraïne op humanitair, cultureel en politiek gebied.

Voorzitter Vlaardingse Stichting Spoetnik ontvangt Oekraïense Orde voor humanitaire inzet
Foto: Stichting Spoetnik
redactie

door redactie

maandag 29 juli 2024 14:27

Sinds 2017 wordt de Orde van Sint-Panteleimon uitgereikt aan personen die een belangrijke bijdrage leveren aan de gezondheidszorg en de ontwikkeling van de Oekraïense samenleving. Het initiatief, opgericht door voormalig minister van Volksgezondheid Vasyl Knjazevytsj, wordt jaarlijks uitgereikt op 27 juli, de naamdag van Sint-Panteleimon de Genezer.

Kluiters-Albers wist dat ze genomineerd, maar geeft aan verrast en trots te zijn dat zij de onderscheiding ook echt in ontvangst mocht nemen: “Ik zie het als waardering voor wat wij in Vlaardingen met onze vrijwilligers, zowel Nederlanders als Oekraïners, en het gemeentebestuur samen hebben bereikt. De onderscheiding is voor alle mensen die ons werk ondersteunen!”

Humanitaire hulp tussen de landmijnen

Ondanks de aanhoudende onrust in Oekraïne reist Kluiters-Albers naar het land toe. “Ik heb gesproken met de samenwerkende organisaties hier. Veel mijnen liggen overal verspreid, vermomd als mobiele telefoons, poppen, knuffels of pakketjes. Kinderen pakken deze op en raken zwaar gewond. Ook op het land liggen veel landmijnen, wat grote zorgen baart. Vandaag krijgen vrijwilligers een speciale cursus voor het zoeken en ruimen van mijnen.”

Stichting Spoetnik biedt al meer dan 30 jaar humanitaire hulp aan Oekraïne, waaronder het versturen van hulpgoederen. Kluiters-Albers is eerder onderscheiden met de Orde van Oranje-Nassau en de Oekraïense Orde van Vorstin Olha, naast andere eerbewijzen.