advertentie
  • sport en bewegen
  • Schiedam

Waarom hangen er gele vlaggetje op de Broersvest?

Aan de Broersvest in Schiedam hangt plotseling een gele vlaggenlijn met zwarte figuurtjes die doen denken aan het jeneververleden van de stad. De aanleiding voor deze kleurrijke decoratie roept alleen wel vragen op.

Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

dinsdag 30 juli 2024 15:03

“Het 750-jarig bestaan van Schiedam, toch?” zegt een man stellig, terwijl hij omhoog kijkt naar de vrolijke vlaggetjes. Zijn overtuiging wordt gedeeld door een enthousiaste mevrouw die toevoegt: “Ja, dat weet ik! Het huisje, de molen, het water, het borreltje... het zal wel iets typisch Schiedams zijn. Schiedam heeft veel water.”

Maar niet iedereen is het daarmee eens. “De Tour de France voor de vrouwen, meneer,” werpt een andere man op. Een passant vult aan: “Voor het wielrennen, zo heeft Schiedam weer eens wat.”

De verwarring neemt af wanneer meer mensen horen over de aankomende Tour de Femmes. De reacties variëren van nieuwsgierigheid tot onverschilligheid. “Ik denk dat ik wel even ga kijken,” zegt een man met een glimlach. Een andere voorbijganger schudt zijn hoofd en merkt op: “Nee, ik denk het niet. Ik heb niks met dat gaat harder dan ik.”

Toch is er ook vreugde te bespeuren bij een vrouw die aangeeft: “Ja, heel leuk! Bij de Giro moesten we anderhalf uur staan, maar nu kijk ik vanaf het balkon.”

Schiedam Partners meldt dat de vlaggetjes inderdaad zijn opgehangen als decoratie voor de Tour de Femmes, die op maandag 12 augustus door Schiedam trekt. Tijdens de openingsrit zullen 's werelds topwielrensters met hoge snelheid door de stad racen.