• sport en bewegen
  • Schiedam

Nederland verslaat Spanje op de Olympische Spelen, Schiedamse Kelly Dulfer scoort ook

Met de koning op de tribune begint de handbalwedstrijd voor vrouwen op de Olympische Spelen: Nederland tegen Spanje. De speelsters van beide teams zijn geen onbekenden van elkaar: in 2019 won Nederland van Spanje tijdens de WK-finale.

Kelly Dulfer met nummer 18 loopt voorop, foto: Instagram/Kelly Dulfer
Matthijs Rorije

door Matthijs Rorije

dinsdag 30 juli 2024 15:26

Voor TeamNL begint de wedstrijd moeizaam. Spanje komt, met name door een zeer sterk spelende Arcos, steeds op voorsprong en de doelvrouw van de Spanjaarden, Castellanos, weet een groot deel van de doelpogingen van Nederland, en zelfs een strafworp, te stoppen. Toch weet Nederland steeds weer gelijk te komen.

Naarmate de eerste helft vordert, wordt Spanje wat slordiger en daar profiteert Nederland van. Ook de Schiedamse Kelly Dulfer, spelend met nummer 18, weet met een snelle aanval te scoren: 10-10.

Na 20 minuten staat Nederland eindelijk weer voor en met 14-12 gaan de teams de rust in.

Aan het begin van de tweede helft loopt Nederland verder uit tot 19-12. Spanje weet de eerste zeven minuten van de tweede helft niet te scoren, met name doordat doelvrouw Yara ten Holte een reeks zekere doelpunten weet te stoppen. Hierbij krijgt ze ook nog een bal hard in het gezicht, maar ze kan door!

Bij een stand van 24-17 zakt de wedstrijd wat in en wordt er minutenlang door geen van de teams gescoord. Nederland loopt daarna weer uit tot 28-20, maar daarna scoort Spanje toch weer drie keer achter elkaar en wordt het 28-23. Uiteindelijk weet Nederland met 29-24 te winnen.

De volgende tegenstanders van de Nederlandse handbalvrouwen in de groepsfase van het Olympisch toernooi zijn Brazilië (donderdag om 9:00 uur) en Hongarije (zaterdag 9:00 uur), daarna is de kwartfinale.