advertentie
  • kunst en cultuur
  • sport en bewegen
  • Schiedam

Gemeente Schiedam verwijdert molensteentjes op Broersvest voor Tour de Femmes

De gemeente Schiedam heeft veel molensteentjes van de Broersvest verwijderd voor herasfaltering, omdat De Tour de Femmes op 12 augustus door Schiedam rijdt. Nico de Vries van de Historische Vereniging Schiedam hoopt dat de steentjes terugkomen, omdat ze een belangrijk deel van de lokale geschiedenis vertegenwoordigen.

Milou op ten Berg

door Milou op ten Berg

dinsdag 30 juli 2024 16:27

“Menig Schiedammer is er wel eens overheen gereden,” vertelt De Vries. “De steentjes zijn een herinnering aan de brandersmolens van Schiedam.” Volgens de stadsgids van de Historische Vereniging waren de molens in de 18e en 19e eeuw zo belangrijk dat de gemeente besloot om steentjes te plaatsen op de plekken waar de molens ooit stonden. “Ze maken geluid als je eroverheen rijdt, zodat mensen aan de geschiedenis worden herinnerd,” zegt De Vries.

Maar dat is niet het enige wat verdwenen is. Bij elke verdwenen molen op de Broersvest lag eerst een plaquette met gegevens over de molen. “Daarop staat wanneer ze gebouwd en gesloopt zijn,” vertelt De Vries. “Maar nu zijn de meeste gestolen.” Hij hoopt dat met de terugkeer van de molensteentjes, ook deze plaquettes terugkeren. “Dan is de geschiedenis weer compleet.”