advertentie
  • Schiedam
  • kunst en cultuur

Van de Jacobuskerk naar oud station Kethel: wandelen door de achtertuin van Schiedam

In de punt van Schiedam-Noord bevindt zich het voormalig dorp Kethel. Vanuit dit vroegere dorp loop je, volgens stadsgids Jan Roeling, zo de polders van Midden-Delfland in. Aankomende zondag 4 augustus organiseert de Historische Vereniging een polderwandeling, die bij de Jacobuskerk van start zal gaan.

Milou op ten Berg

door Milou op ten Berg

vrijdag 02 augustus 2024 16:09

“Je zou denken dat deze kerk er al heel lang staat, maar hij werd pas in 1890 in gebruik genomen,” vertelt de stadsgids terwijl hij naar de Jacobuskerk kijkt. “Tijdens de Reformatie was er aan de overkant van de weg een schuilkerk, die nog heel lang daarna in gebruik is gebleven. Toch werd er eind negentiende eeuw besloten een nieuwe kerk te bouwen.” De binnenkant is heel bijzonder, omdat deze is gebouwd van mergelsteen uit de mergelgroeves.”

Nadat gids Jan heeft verteld over de bijbehorende basisschool, wandelt hij door de polder richting het oude station Kethel. Er zijn plannen om een nieuw station Kethel te bouwen. “Helaas staat dit gebied onder druk, omdat er ook diverse plannen zijn om de spoorlijn te verdubbelen en een nieuwe weg aan te leggen. Ik hoop dat er hierdoor niet al te veel verloren gaat van Kethel.”