advertentie
  • maatschappij
  • Vlaardingen

De dag van het bier: hoe wordt een Vlaardings pilsje gebrouwen?

Naast alle grote Nederlandse bierbrouwerijen zijn er in Schiedam en Vlaardingen ook lokale brouwerijen gevestigd. Op 2 augustus, de dag van het bier, gaat Twee langs bij bierbrouwerij Vulcaan om erachter te komen hoe een Vlaardings biertje gemaakt wordt.

Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

vrijdag 02 augustus 2024 17:43

“Bier maak je van granen, afhankelijk van het bier dat je wilt stel je het samen uit verschillende graansoorten”, legt mede-eigenaar Arjan van Es van de bierbrouwerij uit. “Dat graan ga je kleinmaken, dat is voor als je het straks gaat verhitten in water. Als het klein is kan de smaak het beste onttrokken worden.”

‘Dit gaat straks je bier worden’

Volgens Van Es komt dan het moment om het graan uit het water te halen. “Dan houd je een soep over. Dat gaat straks je bier worden.”  Na het koken en afkoelen gaat het bier van een kookketel naar een vergistingstank. “Als dat klaar is, kan het bier gaan lageren.”

Van Es ziet dat het bier een Vlaardings tintje heeft. “Het wordt in Vlaardingen ontwikkeld. Wij gebruiken Vlaardings water en er is een biertje waar Vlaardingse hop in wordt gebruikt. Ons bier wordt goed ontvangen in Vlaardingen. Mensen vinden het leuk dat er een lokale brouwerij is.”