advertentie
  • maatschappij
  • Vlaardingen

Vlaardinger Sakir Khader in Zomergasten: ‘Ik ben niet onsterfelijk’

Journalist, fotograaf en filmmaker Sakir Khader was zondag 4 augustus te gast in Zomergasten. In 1990 werd hij geboren in Vlaardingen. Khader vertelt in een gesprek van drie uur met presentator Joris Luyendijk over zijn werk, het leven in oorlogsgebieden en zijn Vlaardingse jeugd.

Sakir Khader (rechts) in gesprek met Joris Luyendijk tijdens Zomergasten.
Sakir Khader (rechts) in gesprek met Joris Luyendijk tijdens Zomergasten. | Beeld: VPRO
Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

maandag 05 augustus 2024 13:49

“Ik weet niet of ik er over een paar jaar nog ben, met het tempo waarmee mijn collega’s worden vermoord”, vertelt Khader als uitleg waarom hij al op 33-jarige leeftijd bij Zomergasten zit. Eerst woonde hij in Vlaardingen-Oost, vervolgens verhuisde hij met zijn familie naar de Holy. Hier woonde hij tegenover de bibliotheek, waar hij vaak te vinden was. “Eerst heb ik alle boeken van Carry Slee gelezen, daarna begon ik aan de oorlogsboeken. Ik heb altijd een fascinatie voor geschiedenis gehad.”

De opa van Khader was één van de eerste Palestijnen die naar Vlaardingen kwam, om te werken in de Romi-fabriek. Khader ging in zijn jeugd vaak terug naar Palestina, en voor zijn werk gaat hij daar nog steeds veel naar toe. “In Palestina ben ik ‘die Hollander’, in Nederland ‘die Palestijn’.” Verder vertelt hij over de keren dat hij aan de dood is ontsnapt, terwijl hij sliep tussen de raketinslagen. “Je hoort een raket alleen als hij je mist. De dood komt, ik ben niet onsterfelijk.”