advertentie
  • politiek
  • maatschappij
  • Vlaardingen

Vlaardingen herdenkt slachtoffers Hiroshima, Nagasaki en staat stil bij kernwapens

In het Rosarium in Vlaardingen Holy vindt vandaag, 6 augustus, een herdenking plaats ter nagedachtenis van de slachtoffers van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. “Het is een van de ergste, dan niet de ergste ramp die de wereld heeft meegemaakt,” zegt organisator Han Raeijmaekers.

Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

dinsdag 06 augustus 2024 16:45

Tijdens deze herdenking wordt stilgestaan bij zowel de historische tragedie als de hedendaagse dreiging van kernwapens en nieuwe technologieën. "De dreiging van atoomwapens is er nog steeds," zegt Raeijmaekers bezorgd.

De jaarlijkse herdenking richt zich ook op de slachtoffers die 79 jaar geleden vielen tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen de Verenigde Staten atoombommen lieten vallen op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki. Ook worden de gevolgen van moderne technologieën, zoals het gebruik van Russische drones die kernwapens kunnen dragen, besproken. Dit is een belangrijk punt voor Raeijmaekers.

Weg met kernwapens

De herdenking wordt ondersteund door organisaties zoals het Platform Ander Vlaardingen, Vele Vlaardingers Een Huis, het Humanistisch Verbond en Pax Ambassade van Vrede. Zij delen de overtuiging van Raeijmaekers dat er meer aandacht moet zijn voor de gevaren van kernwapens en soortgelijke rampen.

Brief naar Rutte

Bovendien wil Raeijmaekers een brief sturen aan Mark Rutte, de toekomstige secretaris-generaal van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO), met het verzoek om alle kernwapens op de Nederlandse vliegbasis Volkel te verwijderen en kernwapens in Nederland en Europa te verbieden.

De herdenking vindt om 19.30 uur plaats in het Rosarium aan de Holysingel en duurt ongeveer een half uur. Volgens de organisatie is er passende muziek, een stiltemoment en worden er verhalen verteld of gedichten voorgelezen.

Bron: Han Raaijmakers
Bron: Han Raaijmakers