advertentie
  • dossier loodgieter
  • Vlaardingen
  • rechtspraak

19-jarige jongen met beperking verdacht van voorbereiden aanslag op Vlaardingse loodgieter

Met foto’s en filmpjes van het bedrijfspand en de woning van de Vlaardingse loodgieter Ron van Uffelen op zijn telefoon werd Rayden van D. (19) in maart opgepakt door de politie. Hij zit vast op verdenking van het voorbereiden van een aanslag op de panden van de loodgieter. Van D. moet volgens zijn advocaat voorlopig vrijgelaten worden. “Hij heeft een beperking en een depressie.”

Het huis van de loodgieter aan de Gretha Hofstralaan, foto: archief Twee
Het huis van de loodgieter aan de Gretha Hofstralaan, foto: archief Twee
Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

dinsdag 06 augustus 2024 17:48

Volgens de officier van justitie (OvJ) waren de beelden gemaakt om de buurt rond het bedrijfspand aan de Koninginnestraat en de woning aan de Gretha Hofstralaan inzichtelijk te maken. Ook wordt er een auto aan Van D. gelinkt waarmee naar de adressen zou zijn gereden.

Na de arrestatie op 20 maart 2024 belandde de 19-jarige in de gevangenis. Het was er volgens zijn advocaat zwaar voor de jongen met een beperking. Daarom werd hij in samenspraak met officier van justitie op 19 juni vrijgelaten. Hij zou in gesprek gaan met de reclassering, maar dit gesprek kwam er nooit. De vakantieperiode bij de reclassering zou ervoor zorgen dat het niet tot een afspraak kwam. Maar al snel ging Rayden weer de fout in. Op 7 juli vindt de politie een stroomstootwapen bij hem. Op 9 juli moet hij daardoor opnieuw de cel in. 

Opnieuw de cel in

Bijna een maand later wordt er in de rechtbank van Rotterdam opnieuw gesproken over Rayden zijn toestand. “Voor het eerst gedetineerd zijn valt hem zwaar. Ook dat de behandeling van de zaak nog langer duurt. Ik vraag om een schorsing van zijn detentie, zodat hij hulp kan krijgen. Dan kan hij zich voor de zitting bewijzen”, pleit de advocaat van de 19-jarige. De OvJ is het eens met de advocaat van de verdachte. “Wij maken ons zorgen om de geestelijke gesteldheid. Een onderzoek is ook nog gaande.” De officier van justitie wil dat bij vrijlating Van D. wel meewerkt met het tot stand laten komen van een rapportage uit het onderzoek over zijn gesteldheid. 

De rechter gaat mee in de visie van de OvJ en de advocaat van de verdachte. “Morgen om 14:00 uur mag meneer uit detentie. Wij hopen wel dat meneer zich deze keer aan de voorwaarden houdt”, doelt de rechter op het eerder gevonden stroomstootwapen. Op welk moment de zaak inhoudelijk wordt behandeld is nog niet duidelijk.