advertentie
  • Schiedam
  • rechtspraak

Schiedamse CEO van luchtkastelen rijdt in Lamborghini en verdient miljoenen

Dure sportauto’s, luxe spullen en meerdere goedlopende bedrijven. Het lijkt de Schiedamse Siham M. voor de wind te gaan. Totdat er plotseling een melding binnenkomt van de FIOD over de aanschaf van een luxe penthouse in Rotterdam. Er blijkt geen enkele documentatie te zijn. Ze staat op 7 augustus terecht bij de rechtbank van Rotterdam.

Bron: Twee
Bron: Twee
Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

woensdag 07 augustus 2024 14:56

Het is december 2022 als er een hit is bij de Belgische belastingdienst. Er komen twee opvallende meldingen binnen van twee transacties van twee miljoen euro die zijn gedaan aan een eenmanszaak van Jozef D. Een bedrag dat diezelfde dag naar verschillende rekeningen en bedrijven wordt doorgesluisd. Één van die bedrijven is het in Rotterdam gevestigde Pretty Little Thing Netherlands, dat verbonden is aan de Schiedamse rechtsgeleerde Siham M.

Er wordt drie miljoen euro overgeboekt, waarvan een deel gebruikt wordt om een Porsche 911 Carrera te kopen. In de maanden daarna wordt eenzelfde auto en een Lamborghini Urus aangeschaft. Het Openbaar Ministerie (OM) stelt dat, gezien de bedrijvigheid van Siham, het onmogelijk is dat zij deze goederen kan bekostigen. Het OM vermoedt dat deze luxe goederen zijn verkregen met crimineel geld, mogelijk met behulp van Jozef. Daarom stond de vrouw vandaag terecht bij de Rechtbank van Rotterdam voor witwassen van door crimineelgeld verkregen  goederen.

30.000 euro aan aankoopbonnen

Het Openbaar Ministerie (OM) verklaart dat de auto’s in beslag zijn genomen en dat ze zo zijn uitgekomen bij de verkopers van de wagens. Volgens het OM zijn er getuigen die beweren dat Siham aanwezig was bij de aankoop van de sportauto’s. Daarnaast blijkt uit WhatsApp-verkeer van Jozef dat Siham de auto's regelmatig gebruikt of wilde gebruiken.

In het huis van Siham worden bonnen ter waarde van ongeveer 30.000 euro gevonden voor luxe artikelen zoals een Rolex-horloge, een roze Moncler-jas en bijna de gehele collectie van Louis Vuitton. Volgens het OM zijn deze aankopen gedaan door onder andere het bedrijf Pretty Little Thing Netherlands en kunnen ze daarom gelinkt worden aan criminele activiteiten.

Luchtkastelen

Tot slot vindt het OM het opmerkelijk dat de verdachte in 2018 ook al is veroordeeld voor eenzelfde misdrijf, samen met Jozef. Daarnaast vraagt België om de uitlevering van de verdachte voor witwasfraude ter waarde van 12 miljoen euro. Dit schetst volgens het OM een beeld van iemand die wel degelijk wist wat die aan het doen was.

Verder lijkt de website van Jozef volgens de openbaar aanklager zo sterk op die van Siham dat het volgens het OM niet anders kan dan dat er opnieuw sprake is van samenwerking. Het OM stelt dat de bedrijven niets meer zijn dan lege hulzen, die de indruk wekken zeer succesvol te zijn en meerdere mensen in dienst te hebben. “Maar eigenlijk zijn het luchtkastelen,” zegt de officier.

Met bikini’s spelen

De advocaat van de verdachte ziet dat anders en zegt dat zijn cliënt erin is geluisd. Hij verklaart dat zijn cliënt, die vanwege ziekte niet aanwezig kan zijn, graag had willen uitleggen dat ze dacht CEO te zijn van een groot bedrijf. Volgens de advocaat werd ze verleid met grote bedragen op haar rekening. “Ze heeft meermaals gevraagd of ze de bedrijven mocht zien, maar dan werd haar verteld om nieuwe campagnes te bedenken of gezegd: ga jij maar nieuwe bikini’s  ontwerpen voor je bedrijf.” Kortom, ze werd volgens de advocaat constant afgewimpeld met het idee dat ze zich vooral met haar eigen zaken moest bemoeien. Volgens de advocaat had zijn cliënt niet kunnen weten wat er speelde en moet daarom worden vrijgesproken van de tenlastengelegde feiten. 

De advocaat stelt ook dat het OM zich te veel richt op de huidige bewijzen. Hij begrijpt niet dat de rechtbank een zaak kan beoordelen zonder een getuigenverhoor van Jozef. En dat terwijl Jozef volgens de advocaat heeft aangegeven te willen getuigen, mits dit niet in Europa plaatsvindt. De advocaat eist daarom een verhoor om de zaak goed inhoudelijk te kunnen behandelen.

Geen getuige, wel een celstraf

De rechtbank besluit echter niet mee te gaan in de eis van de advocaat. Dit tot ergernis van de advocaat, die stelt dat de rechtbank het proces om proceseconomische redenen zo snel mogelijk wil afronden. “Jozef is het criminele brein geweest, zij is goed en hij is een meesteroplichter, die nu lekker in Dubai zit en nooit meer terugkomt,” aldus de advocaat.

Toch wil de rechtbank hier niets van weten, omdat zij de proceshouding van de verdachte onvoldoende serieus vindt. Het trekken van een verstandskies valt te plannen en er is geen doktersverklaring. Ook vindt de rechtbank het strafvorderlijk belang zwaarder wegen dan het horen van getuigen die mogelijk toch niet zullen verklaren. Daarom besluit de rechtbank dat het horen van de getuigen niet nodig is voor een oordeel.

De officier van justitie eist een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 24 maanden met aftrek van het voorarrest. Ook eist het OM een verbeurdverklaring van de goederen die in het huis van de verdachte zijn gevonden.

De rechtbank doet over twee weken, op 21 augustus, uitspraak in de zaak.