advertentie
  • kunst en cultuur
  • Vlaardingen

Vlaardings icoon in nood: vrijwilligers zoeken wanhopig naar nieuwe werkplaats

In het voormalige gebouw van de haring- en zouthandel aan de Westhavenkade werken vrijwilligers aan het onderhouden van de laatste overgebleven haringlogger van Vlaardingen, de Balder. Na tien jaar moeten de vrijwilligers op zoek naar een nieuwe werkplaats, maar dat blijkt niet zo makkelijk als gedacht.

Milou op ten Berg

door Milou op ten Berg

donderdag 08 augustus 2024 16:36

Volgens Philip Rijkuiter, bestuurslid van de stichting, gaat er veel werk zitten in het onderhouden en renoveren van dit Vlaardingse icoon. “Het schip is voor meer dan een miljoen euro gerenoveerd, maar na een week begonnen er al weer plekken te roesten. En hout heeft altijd onderhoud nodig. We zijn voortdurend bezig met iets aan het schip te onderhouden.”

Daarom is het volgens Rijkuiter belangrijk om een plek te hebben waar dit onderhoud kan plaatsvinden. Vanaf 1 januari is het pand, de voormalige locatie van Warmelo & Van der Drift, aan de Westhavenkade echter niet meer beschikbaar. “Er moeten woningen in komen, maar dat lijkt ons onwaarschijnlijk,” zegt het bestuurslid.

Veel zout

“De plafonds met de draagbalken zijn te laag en het hout bevat veel zout”, stelt Rijkuiter. Haring- en zouthandel Warmelo & Van der Drift was bijna 200 jaar actief in Vlaardingen. Doordat ze lang in het pand aan de Westhavenkade gevestigd waren, is veel zout in de muren en andere draagconstructies terechtgekomen.

De stichting moet hoe dan ook op zoek naar een andere plek in de buurt van het schip. “We zijn ten einde raad, want zo’n grote ruimte vlakbij de haringlogger als deze, ga je niet snel vinden.” Toch blijft hij hoopvol: “Er hoeft maar één iemand te zijn die ons aan een nieuwe plek kan helpen.”