advertentie
  • Schiedam

Schiedams oliebedrijf maakt recordomzet: 1,8 miljard in een half jaar

Het Schiedamse bedrijf SBM Offshore heeft naar eigen zeggen een recordomzet geboekt in het afgelopen jaar. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers van het bedrijf. SBM vergrootte haar winst met 257% procent in vergelijking met vorig jaar.

Schiedams oliebedrijf maakt recordomzet: 1,8 miljard in een half jaar
Foto: Twee
Markus Burger

door Markus Burger

donderdag 08 augustus 2024 16:52

SBM Offshore maakt FSPO’s (Floating Production Storage and Offloading), een soort enorme olietransportschepen die ook werken als boorplatform, die geleased worden aan bedrijven als Shell. De nieuwste modellen hebben ruimte voor zo’n 254.400.000 liter olie. De drijvende FSPO’s worden voornamelijk ingezet in afgelegen gebieden met kleinere olievelden waar de bouw van een boorplatform overbodig is, zoals langs de kusten van Brazilië en Maleisië.

Een deel van de hoog uitvallende winst is te danken aan een contract met Exxonmobil Guyana voor het installeren van de ‘FSPO Jaguar’. De twee bedrijven doen al sinds het begin van de eeuw zaken. SBM verwacht dit jaar eerdere omzetprognoses te overstijgen en gaat met een deel van de winst eigen aandelen terugkopen.  

Het bedrijf had vroeger ook een scheepswerf in Schiedam: Werf Gusto, in Nieuw Mathenesse. De werf opende in 1905 en sloot in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Na allerlei overnames van grote transporteurs en werven produceert het bedrijf nu schepen en verwerkt olie over heel de wereld.