advertentie
  • kunst en cultuur
  • Vlaardingen

Van Dirk III tot de Lijnbaan: ontdek de Vlaardingse geschiedenis met stadsgids Rienus

Een stadsbrand, de Tachtigjarige Oorlog en het Geuzenverzet; de Vlaardingse geschiedenis is lang en indrukwekkend. Stadsgids Rienus Nieuwstad staat te popelen om op zondag 11 augustus een stadswandeling door de historische binnenstad van Vlaardingen te geven.

Milou op ten Berg

door Milou op ten Berg

vrijdag 09 augustus 2024 15:18

De wandeling begint bij de belangrijkste persoon uit de Vlaardingse geschiedenis: Dirk III. In 1018 versloeg hij het leger van de Duitse keizer en maakte van Vlaardingen een graafschap. "Dirk III was de grondlegger van het latere graafschap Holland en daarmee de grondlegger van onze provincie."

Overblijfselen van duizend jaar geleden

De stadsgids vertelt tijdens de wandeling ook over de Lijnbaan. "Wat er nu staat, is een replica van wat er sinds 1611 stond," vertelt Nieuwstad. "Omdat de grond waarschijnlijk sinds 1611 onberoerd is gebleven, zouden er in de toekomst overblijfselen kunnen worden gevonden van mensen die tijdens de Slag bij Vlaardingen zijn gestorven."

Nieuwstad vindt het geven van stadswandelingen leuk, omdat hij Vlaardingen een bijzondere stad vindt. "Vlaardingers zijn direct en warm, je wordt omarmd. Daarnaast is Vlaardingen voortdurend in beweging. Na elke ramp veert de stad op, en dat is uniek in Nederland."