advertentie
  • sport en bewegen
  • Vlaardingen
  • vervoer

Rijkswaterstaat en Blankenburgverbinding klaar voor Tour de Femmes

Het asfalt is nog vers en de laatste werkzaamheden moeten nog worden afgerond. Maar op maandag 12 augustus wijdt de Tour de France Femmes de nieuwe A24, ook wel Blankenburgverbinding, in. Jörgen van der Meer van Rijkswaterstaat laat zien hoe de route van de Tour over de snelweg verloopt.

Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

vrijdag 09 augustus 2024 17:32

“Ze komen straks vanaf de afrit bij de Marathonweg in Vlaardingen de snelweg op en via deze bocht gaan ze richting de Hollandtunnel”, vertelt Van der Meer al wijzend vanaf het wegdek van de nieuwe snelweg.

Met een golfkarretje rijdt de omgevingsmanager van Rijkswaterstaat de eerste tunnel van het traject in. “De dames moeten voldoende breedte hebben en dat hebben ze hier. Ik denk dat het hier breder is dan op de rest van de route”, zegt hij lachend. Volgens Van der Meer fietsen de dames op de weghelft richting Vlaardingen en rijden de wielrensters dus tegen de richting in.

‘Kleine mini-opening’

Terwijl Van der Meer uit de eerste tunnel rijdt beseft hij zich dat het doorkomen van de Tour een kers op de taart is voor al het harde werken aan de nieuwe snelweg. “Het is hartstikke leuk dat de dames op de fiets er nu voor het eerst doorheengaan. Dan voel je je trots. Het voelt als een kleine mini-opening.”

Na een stuk in het daglicht te rijden wordt het weer donker met het binnenrijden van de Maasdeltatunnel, die onder het water door loopt. “Een helikopter kan hier niet filmen. Die zou dan alleen het water filmen. Wij hebben daarom gezorgd voor ontvangst in de tunnel en er komen ook twee vaste camera’s bij de vluchtuitgangen te staan.”

Rozenburg

Eenmaal uit de Maasdeltatunnel fietsen gaat de route van de Tour de Femmes onder andere langs Rozenburg en Hellevoetsluis. Daarna racen de wielrensters weer terug naar de Maasdeltatunnel richting Vlaardingen. “Vanaf hier gaan de dames klimmen met meer dan vier procent omhoog tot het hoogste punt en daar kunnen zij de bolletjestrui verdienen.”

“Via de Marathonweg gaan de dames er weer af. Hierna fietsen ze over de snelweg via de Maassluisedijk richting de finish bij Kijkduin”, eindigt Van der Meer.