advertentie
  • wonen
  • Schiedam

Van branderij tot boutiquehotel: jeneververleden herleeft op Dirkzwager-terrein

Jarenlang werd er jenever gestookt, maar op dit moment wordt het Dirkzwager-terrein getransformeerd tot een nieuwe woonwijk. Ruim een jaar geleden ontvingen de eerste bewoners de sleutels van hun herenhuizen, maar dat was pas het begin van de nieuwe wijk. In de oude branderij wordt momenteel gewerkt aan de realisatie van een distilleerdershotel.

Milou op ten Berg

door Milou op ten Berg

dinsdag 13 augustus 2024 16:22

“Toen ik voor het eerst de oude branderij binnenstapte, voelde het alsof de tijd hier heeft stilgestaan,” vertelt architect Gideon Peele. De gemeente verkocht in 2019 de panden en de grond op het Dirkzwager-terrein aan een projectontwikkelaar. “Normaal komt een opdrachtgever naar ons, maar in dit geval hebben wij het initiatief genomen om te kijken wat de beste oplossing is voor de monumentale branderij.”

ARD AtelierRuimDenkers Distillers Hotel Schiedam

Foto: ARD / AtelierRuimDenkers

Gideon en zijn compagnon bedachten het idee om een hotel in de oude distilleerderij te realiseren en op de begane grond een restaurant en koffietentje te openen. “Mensen kunnen straks dineren tussen de ketels. We willen niets slopen en de authentieke sfeer van het pand behouden.”

Het architectenbureau hoopt eind 2024 te kunnen beginnen met de bouw van het hotel. “We zijn nu zo’n anderhalf jaar bezig en hopen in de zomer van 2026 onze eerste gasten te verwelkomen in deze nieuwe Schiedamse hotspot,” zegt Peele.