advertentie
  • Vlaardingen
  • dossier loodgieter

Vlaardingen vol ongeloof na overlijden Van Uffelen: ‘Hij is de dood ingejaagd’

Een tragische wending in een al lang voortslepend verhaal. Op maandag 12 augustus werd bekend dat de Vlaardingse loodgieter Ron van Uffelen op 45-jarige leeftijd is overleden. De loodgieter kreeg landelijke bekendheid door de reeks explosies aan zijn adres. Veel Vlaardingers zijn door het nieuws uit het veld geslagen.

Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

dinsdag 13 augustus 2024 17:34

Met zijn dood lijkt een hoofdstuk over dreiging op het huis, de buurt, de loodgieter en al zijn bezittingen te zijn afgesloten. Toch is het duidelijk dat het verdriet in Vlaardingen groot is. Mensen reageren geschokt en vol medeleven. “Ik kon het bijna niet geloven toen ik op het nieuws zag dat die man overleden was. Van de een op de andere dag doodgaan zonder ziek te zijn, dat vind ik heel erg pijnlijk,” zegt een inwoner. Een vrouw reageert verontwaardigd: “Ik vind het triest. Hij is behoorlijk achterna gezeten. Hij is misschien niet overleden door een bomaanslag, maar stress kan je ook ver brengen, toch?”

De loodgieter kreeg landelijke bekendheid door de reeks aanslagen aan zijn adres. In totaal vonden er minstens 25 incidenten plaats bij zijn huis, bedrijfspanden en auto's. Vanwege de dreiging mocht de loodgieter, op enkele korte periodes na, van december tot begin juli niet in zijn woning aan de Gretha Hofstralaan verblijven. In de laatste maanden was het rustig, en voor zover bekend werden er geen explosieven meer geplaatst. “Dit heeft hij niet verdiend, nu kon hij eindelijk na zes weken terug naar zijn eigen huis,” zegt een buurtbewoner. “Hij is uiteindelijk de dood ingejaagd,” zegt een ander.

‘Eerder al een zoon verloren’

Het is niet de eerste keer dat iemand in de omgeving van Van Uffelen overlijdt. Eerder lieten ook zijn vader en broer het leven. De loodgieter laat een vrouw en twee kinderen achter. “Het is een beetje onwerkelijk. Sneu voor de moeder, die eerder al haar zoon verloor en nu de andere ook,” zegt een geschokte vrouw. “Verschrikkelijk dat zo’n man komt te overlijden. Een jonge man met een gezin,” klinkt het door Vlaardingen.

Wat er precies aan de hand is en waarom er maar aanslagen bleven komen, blijft onduidelijk. Van Uffelen heeft altijd volgehouden dat hij niet wist uit welke hoek de dreiging kwam. “Dit is heel plotseling, maar het zat er toch wel aan te komen omdat dergelijke dingen gebeurd zijn,” zegt een vrouw twijfelachtig. “Iedereen heeft zijn mening, maar ik denk dat de regering alles heeft laten verslonzen. Het wordt steeds erger,” zegt een ander, verwijzend naar de reeks aanslagen en het optreden van de politie.

Maar wat er ook is gebeurd, één ding is duidelijk: de loodgieter zal gemist worden, en de stad leeft mee. “Het is verschrikkelijk wat deze familie is overkomen. Dat gun je niemand,” zegt een voorbijganger. “Maar het ware kom je toch niet te weten. Rust in vrede, rest in peace,” zegt een Vlaardingse.