advertentie
  • Schiedam
  • Vlaardingen
  • natuur

Waar in Vlaardingen en Schiedam kan je veilig zwemmen?

Het zomerse weer met hoge temperaturen zorgen ervoor dat veel Schiedammers en Vlaardingers naar het strand trekken voor een verfrissende duik. Maar ook in de omgeving van de twee steden zijn er zwemlocaties te vinden. De waterkwaliteit van deze locaties is wisselend, waardoor het regelmatig wordt afgeraden om er te zwemmen.

Waar in Vlaardingen en Schiedam kan je veilig zwemmen?
Foto: archief Twee
Hanna van Spijk

door Hanna van Spijk

woensdag 14 augustus 2024 16:36

De Krabbeplas is de enige natuurplas waar in Vlaardingen officieel gezwommen mag worden. Maar dat zwemmen in de natuur brengt wel risico’s met zich mee, vooral tijdens de zomermaanden wanneer de waterkwaliteit snel kan veranderen. Tijdens het zwemseizoen in natuurwater, dat loopt van 1 mei tot en met 1 oktober, worden de officiële zwemwaterlocaties meerdere keren gecontroleerd.

Terugkerende blauwalg in de Krabbeplas

Helaas is zwemmen op deze locaties regelmatig onverstandig vanwege de aanwezigheid van blauwalg. Voor de Krabbeplas geldt momenteel die waarschuwing ook en erin zwemmen wordt afgeraden. “Wij adviseren ouderen, kinderen en mensen met een zwakke gezondheid om de plas niet in te gaan,” laat het Hoogheemraadschap Delfland weten. Waaghalzen die zich wel wagen in het water lopen de kans op maag- en darmklachten.  

Dat blauwalg een terugkerend probleem is in de Krabbeplas, heeft volgens het Hoogheemraadschap te maken met de grond. “In ons gebied hebben we te maken met veengronden die van nature veel voedingsstoffen afgeven aan het water. Dit in combinatie met het warme weer zorgt voor ideale omstandigheden voor blauwalgengroei.” Volgens een woordvoerder wordt er onderzoek gedaan om de groei te beperken.

Voor een verfrissende plons in natuurwater kan er uitgeweken worden naar de Foppenplas en het Bommeer in Maasland. Alleen is er wel een dringend advies: “Er moet te allen tijden rekening gehouden worden met de bootjes die langsvaren.”

Zwemmen in Schiedam

Schiedam heeft geen officiële buitenzwemlocaties waar bewoners kunnen afkoelen. Zwemmen in de havens van Schiedam is verboden vanwege de vaarroutes. Hoewel de kade aan de Schie in Overschie populair is voor een verfrissende duik, is het vanwege de scheepvaart en stroming daar ook gevaarlijk en dus niet toegestaan. Daarnaast is de waterkwaliteit op deze twee locaties onbekend. Wil je weten op welke plekken in de regio je nog meer veilig kan zwemmen in natuurwater? Op www.zwemwater.nl vind je een kaart met zwemwateren in Nederland.