advertentie
  • Vlaardingen
  • natuur

Eindelijk! ‘Hoge stoelen’ na anderhalf jaar weer terug langs de Vaart

Ze waren tijdelijk buiten gebruik: de hoge stoelen in natuurgebied Midden-Delfland. Na ongeveer een jaar in onderhoud te zijn geweest, kunnen recreanten de vijf exemplaren weer beklimmen om te genieten van het uitzicht. "Dit is genieten hoor, zo in de polder."

Dennis Koorevaar

door Dennis Koorevaar

donderdag 15 augustus 2024 16:54

Boswachter Evelien Olyslagers is sinds een paar maanden werkzaam in het gebied Midden-Delfland en geniet nog iedere dag van de polder. "Aan de ene kant heb je de koeien, hazen en andere vogels. En aan de andere kant heb je de Vlaardingse Vaart. Daar zitten veel watervogels. Je hebt hier echt een moment van rust."

Sinds begin vorig jaar waren de hoge stoelen tijdelijk in onderhoud vanwege houtrot. Daardoor kon er ook geen gebruik worden gemaakt van de stoelen. Volgens Olyslagers werden ze erg gemist door onder andere de Vlaardingse en Schiedamse bezoekers. "Er wonen om het gebied heen zo'n twee miljoen mensen. Tijdens het onderhoud werden de stoelen onwijs gemist. We kregen daar erg veel reacties op. Maar nu zijn ze weer terug."

Verrekijker

De stoelen, ontworpen door Erik de Graaf en Marchel-Wim van Dongen, staan sinds 2005 langs de Vlaardingervaart. Ze staan op een plek waar ooit een molen heeft gestaan. "Ze zijn er toen neergezet als beleving voor de omwonenden." Vanuit de stoelen kun je kijken naar de Vaart en richting de Duivenpolder. "Wie zijn verrekijker meeneemt, kan in de verte weidevogels spotten."