advertentie
  • kunst en cultuur
  • Schiedam

Puinhoop in uitgewoonde Heilig Hartkerk, bouwplannen liggen stil

Het ziet eruit alsof er iemand gewoond heeft. Uitgewoond, zou je kunnen zeggen, is de kosterswoning van de Heilig Hartkerk in Schiedam. De kerk staat al geruime tijd leeg en binnen is het een puinhoop. En dat terwijl er al ruim een jaar plannen op tafel liggen om te kerk op te knappen.

Dennis Koorevaar

door Dennis Koorevaar

vrijdag 16 augustus 2024 16:15

Het lijkt erop alsof de kosterswoning, die grenst aan de kerk in de Gorzen, tijdelijk bewoond is geweest. Echter is het uitgesloten dat het pand (tijdelijk) verhuurd werd en wijzen de kapotte ruiten eerder op krakers of inbrekers. Een volgelopen vieze gootsteen, volle asbakken op tafel en lege blikken en flesjes drinken zijn te vinden in het pand.

“Achtentwintig zorgwoningen willen we laten maken,” vertelde projectontwikkelaar Jos Lamper april vorig jaar voor onze camera. “Dat worden woningen voor hulpbehoevenden zoals bejaarden en dementen.” Daarbij moeten er ook een tandarts, dokterspraktijk en een apotheek worden gerealiseerd. De ontwerpen waren toen al klaar, alleen is er in de afgelopen periode nog maar weinig gebeurd.

Voor het project is geld beschikbaar gesteld vanuit de Start Bouwimpuls, een subsidie van het Rijk. Alleen de gemeente Schiedam wil dat geld in delen uitkeren, tot groot ongenoegen van de projectontwikkelaar Joel Investments, die de planning wil gaan uitvoeren. De projectontwikkelaar neemt dan ook juridische stappen om alsnog in één keer het geld te ontvangen.

‘Mooie kerk’

Een buurtbewoner loopt vier keer per dag met zijn hondje langs de kerk en maakt zich zorgen over hoe het gebouw er nu maar verwaarloosd bij staat. “Dat is natuurlijk jammer. Het is en was altijd een hele mooie kerk. Er moet natuurlijk een oplossing voor komen, maar de oplossing die ze nu hebben… Ik ben er een beetje sceptisch over.”

De reden dat de gemeente het subsidiebedrag, van vierhonderdduizend euro, niet in een keer wil uitkeren is dat zij het bedrag als het ware voorschieten. Mochten er tijdens de bouw problemen opdoen, loopt de gemeente te veel risico. Daarbij zegt de gemeente in ieder geval volledig achter het project te staan, maar zolang de zaak bij de rechter ligt kan de gemeente verder niets zeggen.

‘Starten is van groot belang’

Tegen het AD zegt een van de projectontwikkelaars, Jos Lamper: “Er is een deel van deze subsidie uitgekeerd. De gemeente Schiedam erkent dat wij recht hebben op het geld, alleen zijn wij het niet eens met de tijdstippen waarop dit wordt uitgekeerd. Het is van het grootste belang dat we kunnen starten, want het gebouw gaat achteruit.”

Het is niet duidelijk wanneer de zaak door de rechter besproken wordt is niet duidelijk. Voorlopig blijft de bouw dus ook nog stilliggen.