advertentie
  • kunst en cultuur
  • Schiedam

Schiedam in beeld: hoe de stad is veranderd

Drie fotografen presenteren een veranderend Schiedam, elk door hun eigen lens. De verhalen die de foto's vertellen, gaan over een stad die afkomstig is uit diverse achtergronden en voortdurend in ontwikkeling is. De expositie is de komende weken te zien in de Grote of Sint Janskerk.

Markus Burger

door Markus Burger

zaterdag 17 augustus 2024 20:10

Het cultureel Forum Schiedam deelt jaarlijks de Stipendium prijs uit. Met deze beurs kunnen fotografen de stad op hun eigen manier in beeld brengen. Dit jaar was de eer aan Sem Langendijk, Wiosna van Bon en Mouni Raji. De selectie is gemaakt door een jury van onder meer museumdirecteur Anne De Haaij

Drie perspectieven

Fotograaf Wiosna van Bon trekt de wijken Nieuwland en Schiedam-Oost in om te laten zien hoe deze buurten soms verkeerd en te eenzijdig worden belicht. Met een mix van straatbeelden, portretten en citaten biedt ze de kijker een nieuw perspectief op deze wijken.

Sem Langendijk, die ook in andere steden met zijn camera de havens verkent, stuitte in Schiedam op de Wilton Automobiel Club. Een enclave van historie in een veranderd havengebied. In zijn deel van de expositie zijn portretten te zien van de leden, trots poserend naast hun auto's.

De wijk Nieuwland krijgt extra aandacht in de expositie. Fotograaf Mouni Raji toont graag de schoonheid van zijn onderwerpen. “Je kunt verdwaald raken in negativiteit, maar mijn doel is juist om een stukje positiviteit te laten zien, omdat dat er óók is,” vertelt hij over zijn werk.