advertentie
  • maatschappij
  • Vlaardingen
  • dossier loodgieter

Stilte, fakkels en applaus bij eerbetoon aan loodgieter Van Uffelen in Vlaardingen

Ongeveer 200 mensen hebben zaterdag 17 augustus om 23.00 uur een minuut stilte gehouden voor Ron van Uffelen. De bijeenkomst vond plaats op de Westhavenplaats in Vlaardingen. Van Uffelen overleed afgelopen maandag op 45-jarige leeftijd.

Tjerk van der Ende

door Tjerk van der Ende

zondag 18 augustus 2024 00:39

Na de minuut stilte riep de eigenaar van de naastgelegen Irish Pub op om een applaus te geven voor een ‘mooi mens’. Vervolgens werden er rookfakkels afgestoken. De bijeenkomst was een initiatief van vrienden van Van Uffelen.

De Vlaardinger Ron van Uffelen groeide uit tot de bekendste loodgieter van het land. Ruim een jaar lang werd hij geteisterd door aanslagen. Zelfs na zijn dood werd er een explosief geplaatst bij zijn woning aan de Gretha Hofstralaan in Vlaardingen. De politie kon een nieuwe aanslag op tijd voorkomen en heeft meerdere verdachten aangehouden.

Naast rookfakkels worden er ook klassieke fakkels met een rustig vlammetje aangestoken. Theo (74) heeft de fakkels meegenomen naar de bijeenkomst. Hij zag Van Uffelen opgroeien. Het overlijden van ‘Ronnie’ grijpt hem aan. “Ronnie heeft zoveel spanning gehad. Dat zal wel de grootste oorzaak geweest zijn van z’n dood”, vertelt hij.

Theo moet vooral terugdenken aan Van Uffelen als jonge jongen. Tijdens het gesprek raakt hij geëmotioneerd. “Ik moet denken aan z’n moeder die twee zonen verloren heeft”, vertelt hij, verwijzend naar de broer van Van Uffelen die eerder al overleed aan een hartstilstand.

Schok

René, vriend van Ron, heeft een foto van de loodgieter op een klassieke fakkel geplakt. Op de foto staat ook tekst: 'Rest in peace my friend. Wij zullen jou missen'. René heeft wel een verklaring voor het ongebruikelijke tijdstip van 23.00 uur. “Omdat het dan ‘kantje boord’ is, zoals we dat noemen. De vrienden van Ron zijn op dat tijdstip wel in het café, maar nog niet dronken”, vertelt hij.

Een aantal aanwezigen barst in tranen uit na afloop van het eerbetoon. René maakt het eerbetoon compleet door op de tegels een brandend hartje te maken met lampolie. “Het is echt een schok”, vertelt hij over het overlijden van Van Uffelen. “Hij was een graag geziene jongen in Vlaardingen.”

IMG 20240817 225908

‘Zal niet om een lekke kraan gaan’

René vindt het ‘supermooi’ hoe het eerbetoon verloopt. Volgens hem is het een ‘spektakel’ en zou Van Uffelen dat ook prachtig hebben gevonden.

Ondanks dat het eerbetoon voor de aanwezigen draait om de persoon die Van Uffelen in het dagelijks leven was, wordt er ook gespeculeerd over de aanhoudende explosies. Voor René is het altijd een vraagteken geweest wat er achter zat. “Het zal niet om een lekke kraan gaan”, zegt hij. “Laten we hopen op rust. En dat de explosies stoppen.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met mediapartner Rijnmond.