advertentie
  • Schiedam
  • maatschappij

Afvalbakken verdwijnen en worden vervangen door zwerfvuilluikje op containers

Irado is bezig met het verwijderen van de afvalbakken naast de ondergrondse containers in Schiedam. Door het plaatsen van een zwerfvuilluikje op de container worden volgens het afvalverwerkingsbedrijf enkele afvalbakken in de stad overbodig.

Julian Jansen

door Julian Jansen

maandag 19 augustus 2024 17:45

Een woordvoerder van het bedrijf laat weten dat de afvalbakken overbodig zijn geworden omdat in Schiedam minimaal één restafvalcontainer per groep is uitgerust met een zwerfvuilluikje of dit nog zal krijgen. "Zo kunnen bewoners gemakkelijk en zonder afvalpas hun kleine zwerfvuil kwijt. Daarnaast is de capaciteit van de ondergrondse containers groter dan die van de afvalbakken, waardoor er meer in kan," zegt de woordvoerder.

In de wijken Oost en Nieuwland zijn de afvalbakken in de buurt van de containers al verwijderd. Volgens het afvalverwerkingsbedrijf is het de bedoeling dat dit ook in andere wijken van Schiedam gaat gebeuren. "De afstand tot een afvalbak blijft nagenoeg gelijk," zegt de woordvoerder. Irado is volgens hem niet bang voor afval op straat. "Er zijn genoeg restafvalcontainers met zwerfvuilluikjes geplaatst om dit probleem tegen te gaan."

Bukken

Buurtbewoners vinden de nieuwe luikjes op het eerste gezicht mooi, maar twijfelen over de functionaliteit. De oudere Schiedammer moet behoorlijk door de knieën om bij de nieuwe afvalbak te komen, terwijl de oude afvalbakken gemakkelijk bereikbaar waren. De bewoners vragen zich af of mensen het bukken overhebben voor het schoonhouden van de straat.

Schiedam kampt al langere tijd met een afvalprobleem. Afval van meubilair tot los plastic wordt naast de restafvalcontainers gezet. De Schiedammer ziet in het klein luikje geen oplossing voor dit probleem en vragen de gemeente hier meer prioriteit aan te geven.