advertentie
  • dieren
  • Schiedam

Schiedamse schapen ernstig ziek door blauwtongvirus: 'Behandelen is lastig'

Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit blijkt dat schapen in heel Nederland de afgelopen weken zijn besmet met het blauwtongvirus. Dit geldt ook voor een vijfde van de schapen bij Adrianushoeve Vockestaert in Schiedam en het virus maakt ze erg ziek.

Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

maandag 19 augustus 2024 18:25

Blauwtongvirus is een ziekte die vooral herkauwers zoals schapen, runderen en geiten treft. Door de hoge temperaturen komt de ziekte steeds vaker voor. Het virus wordt overgedragen door kleine muggen, ook wel knutten genoemd, en veroorzaakt symptomen zoals koorts, zwelling van de tong en slijmvliezen, ontsteking van de poten en kan soms dodelijk zijn. De ziekte is niet besmettelijk voor mensen.

Kuddehouder Frank Hoogendoorn vindt de ziekte erg vervelend omdat het virus het immuunsysteem van de schapen aantast. "Je ziet dat ze veel kwijlen, kreupel worden en longontsteking krijgen." Door de verschillende symptomen is het lastig om de schapen goed te behandelen.

Alles voor een goed herstel

Hoogendoorn staat daarom elke dag klaar om zijn dieren te verzorgen, want met goede zorg kunnen ze wel degelijk herstellen. "Je doet het voor de gezondheid van de dieren en ik ben bereid om daar ver voor te gaan."

Op dit moment ziet Hoogendoorn dat een groot deel van zijn schapen na twee weken weer beter wordt. Toch maken twee sterfgevallen hem bezorgd, vooral omdat zijn schapen waren ingeënt tegen het virus. "Dat ze dan nog zo ziek worden, is zorgelijk."