advertentie
  • sport en bewegen
  • Schiedam

Hans Eijkenbroek (84), Schiedams clubicoon van Sparta, overleden

De in Schiedam geboren voetballer Hans Eijkenbroek is overleden. Dat meldt Sparta Rotterdam. De voormalig verdediger, assistent-trainer en tijdelijk hoofdtrainer werd 84 jaar.

Hans Eijkenbroek (84), Schiedams clubicoon van Sparta, overleden
foto: Sparta Rotterdam / archief Twee
redactie

door redactie

dinsdag 20 augustus 2024 09:54

Hans Eijkenbroek is één van de legendarische namen uit de historie van Sparta Rotterdam, zo meldt Rijnmond. Hij speelde 296 wedstrijden in de Eredivisie voor de Kasteelclub en daarnaast ook nog diverse duels in de Europa Cup en KNVB Beker. Deze laatste prijs werd gewonnen in 1966. Voor het Nederlands Elftal kwam Eijkenbroek 18 maal uit.

Tijdens het 100-jarig jubileum van Sparta in 1988 werd Hans Eijkenbroek benoemd tot Lid van Verdienste. Ook was Eijkenbroek houder van het befaamde Delftsblauw Bord dat hij nogmaals kreeg uitgereikt bij zijn 80e verjaardag.

Ook won Eijkenbroek met AZ de 'dubbel'; in één seizoen de landstitel en de beker. Na zijn carrière was hij meer dan vijftien jaar hersteltrainer bij FC Dordrecht.

SVV-familie, maar spelend voor Hermes

Zowel de vader als grootvader van Eijkenbroek behoorden tot de Schiedamse SVV-familie, zo schreef Het Vrije Volk in 1963. De grootvader van Eijkenbroek was zelfs jarenlang bestuurslid. Hans Eijkenbroek brak met de SVV-traditie en voetbalde van jongs af aan voor Hermes DVS. Vanaf 1963 kwam hij uit voor Sparta Rotterdam. Later in zijn carrière voetbalde hij nog voor Willem II.

Tegen Feyenoord met rouwbanden

Sparta Rotterdam verliest een voormalig aanvoerder die de laatste jaren helaas niet meer in staat was om naar Het Kasteel te komen, maar zich altijd Spartaan is blijven voelen. De club wenst de nabestaanden van Hans Eijkenbroek veel sterkte toe bij het verwerken van dit verlies en zal zondag bij de thuiswedstrijd tegen Feyenoord met rouwbanden spelen. Tevens wordt er één minuut stilte in acht genomen.