advertentie
  • maatschappij
  • Schiedam

Verwijdering van bronzen plaquettes roept weinig emotie op in Schiedam

Het vernieuwen van de bestrating van de Hoogstraat is in volle gang. De stratenmakers verwijderen daarbij ook de bronzen kunstwerken ‘Forever Yours’. Jan Kleingeld is de kunstenaar achter de bronzen plaquettes waar bewoners van de binnenstad dagelijks overheen lopen.

Julian Jansen

door Julian Jansen

dinsdag 20 augustus 2024 16:23

De tegels maken sinds 1999 deel uit van de bestrating op de Hoogstraat en Grote Markt. Veel mensen zien ze echter over het hoofd tijdens hun dagelijkse wandeling of fietstocht door de stad. De verwijdering van de bronzen plaquettes wordt door de meeste bewoners van Schiedam niet als een groot gemis ervaren. “Wat maakt het uit, alles verandert toch”, zegt een buurtbewoner.

Het kunstwerk bestaat uit vier tegels. Op de tegels staan namen van Schiedamse kinderen. Volgens de gemeente Schiedam wordt gerefereerd aan namen van kinderen uit het verleden, uit diverse historische perioden. Er staan eveneens namen van kinderen op in het jaar waarin het werk gemaakt is. Schiedamse kinderen konden hun naam er destijds voor opgeven.

Uitglijden

De reden voor de verwijdering van het kunstwerk? Het gladde oppervlak van de bronzen plaquettes bleek bij nat weer gevaarlijk te zijn. Dit leidde tot klachten van omwonenden en winkeliers, waardoor de gemeente Schiedam besloot tot actie over te gaan. “Ze hebben er blijkbaar vijftien jaar over gedaan om te bedenken dat het glad is”, zegt een Schiedammer lachend.

Daarnaast is de betekenis van het kunstwerk met de Schiedamse kindernamen bij niet veel mensen bekend. “De betekenis weet ik niet. Dat hadden ze kunnen uitleggen met een bordje”, zegt een voorbijganger.  

De gemeente heeft aangegeven het kunstwerk op te slaan en is in gesprek met de familie van Jan Kleingeld om te bepalen hoe het werk in de toekomst behouden kan blijven.