advertentie
  • rechtspraak
  • Vlaardingen

Vermeende brandstichter Vlaardings atelier mijdt al jaren zorg

Een boot, auto en ateliers aan de Waterleidingstraat in Vlaardingen stonden allemaal binnen een maand in vuur en vlam. Onur E. wordt ervan verdacht deze branden te hebben aangestoken; een man die psychische hulp nodig heeft, maar al jaren lang zorg mijdt.

Foto: Twee
Foto: Twee
Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

dinsdag 20 augustus 2024 17:38

Onur is een geboren Schiedammer die tot een paar maanden geleden in Vlaardingen woonde. Op 6 juni wordt hij opgepakt, sindsdien zit hij vast. Hij wordt verdacht drie keer brand te hebben gesticht op het Eiland van Speyk. Ook zou hij tot drie keer toe niet goed voor zijn hond hebben gezorgd. 20 augustus staat hij voor de rechter, maar de zaak wordt niet inhoudelijk behandeld. Er wordt nog gewacht op rapportages van een psycholoog en de reclassering.

Flinke tijd zou Onur al zorg mijden. Op geen enkele plek voelt hij zich thuis en de problemen stapelen zich op. Al minimaal een jaar wordt door de gemeente Vlaardingen geprobeerd contact met hem te krijgen om hem te kunnen helpen. Uiteindelijk wordt de afdeling Bemoeizorg van de gemeente Schiedam ingeschakeld en die hebben beet.

Een plek gevonden

Stukje bij beetje proberen de Schiedamse ambtenaren steeds meer het vertrouwen van Onur te winnen, zodat hij echt geholpen kan worden. Beetje bij beetje krijgen ze beter contact met Onur. De familie wilt er ook alles aan doen zodat Onur geholpen kan worden. En dat lijkt te lukken begin dit jaar.

Samen met de ambtenaren wordt zelfs al een perfecte plek gevonden waar hij al is gaan kijken en al heeft meegeluncht. Onur is enthousiast en wil dáár geholpen worden. Alleen gaat het nog steeds niet goed met Onur.

Uiteindelijk volgen de drie brandstichtingen binnen een maand aan de Waterleidingstraat: op 14 april auto’s en een bootje, 25 april meerdere ateliers en 13 mei een auto en een aanhangwagen. Onur is hoofdverdachte van alle drie de incidenten. Tijdens de zitting in de rechtbank wordt niet duidelijk wat de reden is van de brandstichtingen. De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak zal op 11 november plaatsvinden.

atelier6.png
De brandweer was op 25 april de hele ochtend bezig met het blussen van de brand. (foto: Flashphoto)