advertentie
  • maatschappij
  • Vlaardingen

Voorzichtig aan beweging in de Sprijpanden: ‘Pand in slechte staat’

Enkele oplettende voorbijgangers hebben het misschien al opgemerkt: veel van de ramen van de Sprijpanden zijn niet meer verstopt achter platen. De historische panden aan de Westhavenkade in Vlaardingen worden door vastgoedbedrijf FULLHOUSE omgetoverd tot woningen. De restauratie zal een flinke klus worden.

Foto: Twee
Foto: Twee
Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

donderdag 22 augustus 2024 17:00

De panden aan Westhavenkade 71-74 zijn van oorsprong visserijpakhuizen. Toen de toenmalige rederij verhuisde zijn de panden overgenomen door meubelfabrikant Bram Sprij. Sindsdien staan ze in de volksmond bekend als de Sprijpanden.

“Eigenlijk gebeurt er nog niet heel veel”, zo vertelt Tim Wendrich van FULLHOUSE. “We zijn de panden aan het voorbereiden op de bouw, maar eerst moeten de vergunningen nog worden aangevraagd. We hopen dat binnen een maand te kunnen doen.” De platen moesten voor de ramen worden weggehaald om ‘kleuronderzoek’ te kunnen doen. “We moeten weten wat de oorspronkelijke kleuren van de kozijnen zijn.”

Zoals in de gloriedagen

Voor FULLHOUSE is het belangrijk om de oorspronkelijke kleur van de kozijnen, de historie en de huidige staat van de panden goed in kaart te brengen. Het gaat namelijk om een restauratie: de panden moeten eruit komen te zien als in de gloriedagen. “Het zijn monumenten. De afdeling Erfgoed van de gemeente Vlaardingen en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed kijken streng over onze schouders mee.”

De handen van Wendrich en zijn collega’s jeuken om aan de slag te gaan aan de Westhavenkade. Al moet er echt heel veel gebeuren na minimaal tien jaar stilstand. “Leegstand is gewoon heel slecht voor vastgoed. Er zijn veel lekkages, het pand is in slechte staat. We zijn al vergevorderd met de planvorming. We hopen binnen een maand de aanvraag voor de vergunning in te dienen.”

WhatsApp_Image_2024-08-22_at_18.23.51.jpeg
Bijna alle platen zijn verwijderd van de Sprijpanden. Foto: Twee