advertentie
  • Schiedam
  • 112

Grote hoeveelheid illegale afslankthee gevonden in Schiedamse opslagbox

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) heeft een 26-jarige vrouw uit Rotterdam aangehouden op verdenking van handel in illegale afslankthee. In een opslagbox in Schiedam zijn 1800 pakjes Özlex Tea gevonden.

Grote hoeveelheid illegale afslankthee gevonden in Schiedamse opslagbox
foto: NVWA
Dennis Koorevaar

door Dennis Koorevaar

vrijdag 23 augustus 2024 14:48

De opslagbox in Schiedam en de woning van de vrouw in Rotterdam werden doorzocht in een lopend strafrechtelijk onderzoek naar de handel in deze afslankthee, die de stof sibutramine bevat. Die stof is verboden in levensmiddelen. DE NVWA heeft in de afgelopen jaren regelmatig moeten waarschuwen voor afslanktheeën. In reguliere winkels waren en zijn deze prdoucten niet te koop.

De vrouw is na haar aanhouding, afgelopen donderdag 22 augustus, weer in vrijheid gesteld. Ze blijft wel een verdachte.

De NVWA-IOD startte het onderzoek nadat een consument in het ziekenhuis belandde na het gebruiken van deze afslankthee. Begin augustus waarschuwde de NVWA om geen thee te kopen of te gebruiken.

Özlex Tea wordt onder andere aangeboden via Etsy.com, Instagram, TikTok en Facebook, schrijft de NVWA op hun website. De institutie vraagt consumenten, die dergelijke producten nog aantreffen op de Nederlandse markt, dit te melden zodat er verder onderzoek kan worden gedaan.