advertentie
  • Schiedam
  • Vlaardingen
  • maatschappij

Lerarentekort bassischolen in Schiedam en Vlaardingen: ‘mogelijk 50 leerlingen per leraar’

De basisscholen in Schiedam en Vlaardingen zijn deze week weer gestart, maar uit onderzoek van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap blijkt dat de regio Rijnmond nog steeds kampt met een lerarentekort. Hoewel de scholen in Schiedam en Vlaardingen momenteel geen grote zorgen hebben, waarschuwen ze dat de situatie kan verslechteren als er leerkrachten uitvallen.

Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

dinsdag 27 augustus 2024 16:36

Het is voor basisscholen in Schiedam en Vlaardingen steeds lastiger om docenten te vinden. Dit zorgt ervoor dat de leraren die er wel zijn, harder moeten werken. Ook kan het zijn dat leerlingen minder aandacht krijgen of dat er lessen uitvallen. Soms moeten er zelfs mensen lesgeven die niet helemaal goed zijn opgeleid.

Het probleem wordt steeds groter en volgens Hans Loendersloot, bestuurder van Openbare Daltonschool de Klinker in Schiedam, kan het tekort aan docenten invloed hebben op het onderwijs.  “Als je voor een langere tijd geen leerkrachten hebt, dan gaat het leren toch minder goed en dat is een zorg”, aldus Loendersloot. 

Het lerarentekort is vooral een probleem in steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Almere, maar het is ook merkbaar in Schiedam en Vlaardingen. De schoolkoepels SIKO, die scholen in zowel Schiedam als Vlaardingen beheert, Stichting Wijzer, die verantwoordelijk is voor enkele scholen in Vlaardingen, en PRIMO, actief in Schiedam, geven aan dat ze de meeste vacatures hebben kunnen vervullen, hoewel dit vooral geldt voor vaste leerkrachten.

Uitvallers zijn een groot probleem

SIKO meldt dat het is gelukt om voor elke klas een leerkracht te vinden. Toch waarschuwt Ethel van Deventer, communicatieadviseur bij SIKO: “Bij langdurige ziekte of afwezigheid van leerkrachten hebben we te maken met een tekort aan invalleerkrachten.” Ook Peter Jonker, woordvoerder van PRIMO, geeft aan dat alle klassen bemand zijn, maar dat ziekte onder leerkrachten een probleem kan vormen. En dat een invaller niet zomaar gevonden is.

Jan Veenker van onderwijskoepel Wijzer deelt eveneens zijn zorgen: “Het is niet zo ernstig als in Rotterdam, maar op dit moment hebben we twee fulltime vacatures openstaan.” Hoewel er twee invallers beschikbaar zijn, blijft het lastig als een leerkracht uitvalt, wat vooral leidt tot extra werkdruk voor de vaste leerkrachten. Ondanks deze druk verwacht Veenker niet dat de kwaliteit van het onderwijs hieronder zal lijden.

Om de tekorten te bestrijden, werken de onderwijskoepels Un1ek, SIKO, PRIMO, Stichting Wijzer en Stichting Islamitisch College samen met drie Pabo’s in Rotterdam: de Thomas More Hogeschool, Hogeschool Rotterdam en Inholland. SIKO benadrukt dat binnen deze samenwerking gezocht wordt naar manieren om nieuwe leerkrachten aan te trekken.

50 leerlingen op één leraar

Veenker van Wijzer voegt hieraan toe dat zij vooral bezig zijn met het voorkomen van toekomstige tekorten en het zo goed mogelijk organiseren van het onderwijs. “Momenteel is de verhouding één leraar op 25 tot 30 kinderen, maar in de toekomst kan dit oplopen naar één leraar op 50 leerlingen. Een andere optie is om kinderen vier dagen per week naar school te laten gaan. Maar dan moet je dat wel anders organiseren”, aldus Veenker.

Jonker benadrukt het belang van het monitoren van het lerarentekort in de komende jaren. Hij verwacht dat het tekort zal aanhouden, en daarom zijn de scholen bezig om het onderwijs zo efficiënt mogelijk in te richten. “We leiden nu zelf mensen op, zorgen voor goede coaching en begeleiding. Het zijn niet altijd bevoegde mensen, maar het is wel fijn als het zo lukt.” De koepels hopen dat de samenwerking snel zijn vruchten afwerpt, zodat de tekorten in Schiedam en Vlaardingen voorkomen kunnen worden.

Ondanks meerdere pogingen zijn we er niet in geslaagd om contact te krijgen met de Stichting Islamitisch College. Un1ek geeft aan niet inhoudelijk te willen reageren.